Κάτι μου θύμισε το πρόσωπό του, όταν το πρωτοείδα στην οθόνη του υπολογιστή μου, αλλά δε θυμόμουν τι…

”Μια στις τόσες αστείες φατσούλες που λοιδορούν και απειλούν την Ελλάδα μέσω Τουρκίας”, σκέφτηκα και πήγα να την προσπεράσω με χαμόγελο ειρωνείας, μόνο που το βλέμμα μου σκάλωσε ξαφνικά στη λέξη ”παρελθόν” κι έμεινε εκεί κρεμασμένο σαν σε κλαδί δέντρου κατάφορτου από καρπούς, που δεν μπορούσε να τους αντέξει…

Θυμήθηκα!.. Και για να το επιβεβαιώσω, ”έτρεξα” μέσω του google στ’ όνομά του, για να μάθω τον βίο και την πολιτεία του. Μμμ!.. Μάλιστα… Ο Εγκεμέν Μπαγίς ήταν… ”σεσημασμένος”. ”Φακελωμένος κοινώς” – σαν να λέμε – απ’ τον Δεκέμβριο του 2013, όταν βγήκαν στον αέρα οι συνομιλίες των δωροδοκιών του…

”Ένας ακόμα πρώην Τούρκος υπουργός (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο συγκεκριμένος) που ”βούτηξε το δάχτυλο στο μέλι”!..”, σκέφτηκα μειδιώντας.

Είχε δωροδοκηθεί, λέει, το 2013 με 1,5 εκ.$ μίζα από κάποιον Ρεζά Ζαράμπ, με ανταλλάγματα: τη διασφάλιση ιταλικής βίζας και άδειας παραμονής του πατέρα του, την κατ’ εξαίρεση απόδοση τουρκικής υπηκοότητας στην πενταμελή οικογένειά του, την παρεμπόδιση δημοσιεύσεων σε βάρος του και την εν γένει στήριξή του στο σχέδιο που είχε ο Ζαράμπ σχετικά μ’ ένα ξενοδοχείο…

– Ε, δεν έκανε και λίγα ο άνθρωπος, για να μην πληρωθεί αδρά…, είπα χαριτολογώντας μ’ ένα γελάκι σκαστό, που έσβησε όμως ξαφνικά όταν περιέτρεξα τη ματιά μου στο περιεχόμενο των λόγων του νυν πρεσβευτή και, συγκεκριμένα, σ’ αυτά που αφορούσαν εμάς με αφορμή τον φράχτη του Έβρου:

– Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να χτίσει το τείχος της όπου επιθυμεί, εκτός από τα σύνορα με την Τουρκία. Γιατί οποιαδήποτε ενέργεια προκαλεί μια αντίδραση. Και αν δεν τους νοιάζει η αντίδραση, τότε ας το προσπαθήσουν. Αν επιθυμούν έξτρα φράχτες για να προστατεύσουν τα σύνορα, θα έπρεπε και οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν σε αυτό, ώστε να εξυπηρετούνται και οι δυο πλευρές. Αν όμως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιμένει να δρα μονόπλευρα, τότε θα υπάρξουν συνέπειες από τις αντιδράσεις της μονόπλευρης συμπεριφοράς…

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου τι είδους αντίδραση θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα, ο εν λόγω π. υπουργός απάντησε με νόημα χαμογελώντας:

– Ε, ας χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους για αυτό. Νομίζω πως η πρωτεύουσα μας η Άγκυρα ήδη διαθέτει έτοιμο σχέδιο B σχέδιο C και σχέδιο D. Ο πιο απλός τρόπος όμως είναι το πρώτο σχέδιο. Στο οποίο οι δυο πλευρές – οι δυο γείτονες και σύμμαχοι – συναντώνται, κάνουν διάγνωση του προβλήματος και βρίσκουν την καλύτερη λύση, για να λύσουν το πρόβλημα. Πάντοτε υπήρξαμε πολύ συνεργατικοί με τους γείτονές μας Για όσο βέβαια και αυτοί επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Νομίζω πως αυτό που συνέβη στην Κύπρο θα έπρεπε να τους είχε διδάξει ένα μάθημα. Αν δρούνε μονόπλευρα θα δρούμε και εμείς μονόπλευρα…

– Τι θράσος!!!.., ψιθυρίζω συνοφρυωμένη.

Το βλέμμα μου εξακολουθεί να είναι καρφωμένο στο γελαστό πρόσωπό του, αλλά ο νους μου τρέχει αλλού, στα όσα δραματικά φαντάζομαι πως συμβαίνουν στο ελληνοτουρκικό μέτωπο κι έκαναν λάστιχο τα μέτρα της περιτείχισης κατά μήκος της δυτικής όχθης.

Εκεί όπου θα υψωθεί η συνέχεια του φράχτη του Έβρου, τον οποίο πολέμησαν λυσσαλέα να γκρεμίσουν τα ”φρούτα” του ΣΥΡΙΖΑ (η νεολαία του, προπαντός, με μια δράκα φιλομεταναστών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ) επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά…

Λαθροκοιτώ αφηρημένα τις άλλες ειδήσεις και το βλέμμα μου στέκεται αυστηρό στα λόγια του Άδωνι, που ηχούν στα αυτιά μου σαν παραδοχή ήττας, οπισθοχώρηση στο έδαφός μας υπό τον φόβο του λιονταριού απέναντι, που καιροφυλακτεί να μας φάει…

– … Φύγαμε απ’ το Μελισσοκομείο στον Έβρο, γιατί ήταν βαλτώδες το έδαφος, όχι γιατί μας τρόμαξαν οι Τούρκοι… Ο φράχτης δεν μπορεί να μπει σε αυτό το κομμάτι, αφού από τον χειμώνα θα είναι κάτω από το νερό…

”Αν τα έλεγε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αυτά, θα τον πίστευε;” αναρωτιέμαι και σμίγω τα φρύδια μου ενοχλημένη, γιατί μας περνάνε για μικρά παιδιά οι εκπρόσωποι και της παρούσας κυβέρνησης, που αρέσκονται στα παραμύθια.

Το βλέμμα μου γλιστρά ασυναίσθητα σε μια μικρή φωτογραφία που με κάνει να δυσανασχετώ. Ρίχνω επάνω της βαριά, ασήκωτη τη θυμωμένη ματιά μου, μα – άθελά μου – πιάνω τον εαυτό μου να κόβει στα δυο τις ευθύνες των Τούρκων και των δικών μας, που του έδωσαν δικαιώματα για να έχει το θράσος σήμερα ο Μπαγίς (στενός συνεργάτης του Ερντογάν) να ζητά αλαζονικά την αναφορά μας.

Να θέλει να τον ρωτάμε για το πότε και πού θα χτίσουμε το τείχος μας. Να τον ενημερώνουμε για τις προθέσεις μας να προστατευτούμε με κτίση φραγμάτων, που θα κόψουν τον δρόμο των λαθρομεταναστών για το οριοσύνορό μας στον Έβρο και τον νομό ολόκληρο, την τελευταία Περιφέρεια Δυτικής Θράκης.

Έκανα μια κίνηση αυτοπροστασίας, σαν για να προστατέψω το πρόσωπό μου απ’ το το τούρκικο ράπισμα κι έφερα ασυναίσθητα μπροστά μου το πρόσωπο του ΥΠΕΞ μας κ. Δένδια, για την επιλογή του οποίου εξέφραζα αμφιβολίες εξαρχής σε άρθρα μου (”Οι Μεμέτηδες της απέναντι όχθης και η Εξωτερική μας πολιτική”// ”Μητσοτάκης και Δένδιας σε διπλωματικό «λεξικό» της Τουρκίας, στο λήμμα «συνεκμετάλλευση…»; ”// ”Υπάρχει plan B, αν μας ”αδειάσει” ο Χαφτάρ και οι άλλοι;”), σαν να γνώριζα για την ακαταλληλότητά του.

Γιατί είναι ακατάλληλος – όπως και Ντόρα (επιλογή του Κώστα Καραμανλή…), όσο κι αν προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες του με τις περιοδικές ”κορώνες πατριωτισμού” (αλά Παυλόπουλου) που βγάζει για το θεαθήναι, όταν ζορίσουν τα πράγματα και δυσφορεί ο λαός από κάτω.

Και δυσφορεί δικαιολογημένα για την βραδυπορούσα τακτική του, που παραπέμπει στον Επιμηθέα (κι όχι στον Προμηθέα), καθώς ξοδεύει τις δυνάμεις του άκαιρα, κινείται ετεροχρονισμένα, σε υστερόχρονο timing (που λένε) με τα γεγονότα που τρέχουν και τον αφήνουν πίσω τους. Αφήστε που τον σώζει από τα χειρότερα η βακτηρία του πρωθυπουργού καθεκάστην.

Ως εκ τούτου, ποίαν χρείαν γλωσσομάθειας και ρητορικής δεινότητας έχομεν, αν ο εν λόγω υπουργός (που φιλοδοξούσε να διαδεχθεί και τον Σαμαρά στην αρχηγία της ΝΔ) στερείται σπιρτάδας, ετοιμότητας, επινοητικότητας και διορατικότητας;

Ενδεικτικά παραδείγματα που πιστοποιούν το αληθές των ισχυρισμών μου είναι:

1. Η ετεροχρονισμένη αντίδρασή του στο Λιβυκό (που το έσωσε εν μέρει ο Μητσοτάκης με τις επαφές του την τελευταία στιγμή, μια που απουσίαζε η πληροφόρηση απ’ την χειμάζουσα ΕΥΠ και η προβλεπτικότητα και καλή πληροφόρηση του ΥΠΕΞ του για τις κινήσεις των Τούρκων) και

2. Η παραδοχή του ίδιου του κ. Δένδια, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ότι αποσιώπησε το γεγονός πως ”η Αθήνα είχε προενημερώσει” – άκουσον!.. άκουσον!.. – ”την Άγκυρα για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει εργασίες για κατασκευή φράχτη στην έκταση Μελισσοκομείο”!..

Αν δεν είναι αυτό αναφορά υπαλλήλου στον προϊστάμενό του, τότε τι είναι; Αν δεν είναι κλείσιμο του ματιού στον Ερντογάν για συνεκμετάλλευση – πέραν της γνωστής του Αιγαίου – και της Θράκης, κατά το win-win του Τούρκου, τότε τι είναι; Κι ας λέει η Ντόρα τα δικά της, για να μας αποκοιμίζει, όπως το συνηθίζει…(30/05/’20)

Είχε καμιά υποχρέωση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να δώσει λογαριασμό για το τι σκεπτόμαστε να κάνουμε εμείς με τον φράχτη μας στο Μελισσοκομείο, αφού οι εργασίες για την ανύψωσή του γίνονται και θα γίνονται μόνο στην ελληνική Επικράτεια; Όχι!..

Έγινε η στάση του αυτή αφορμή για να αντιδράσει προβοκατόρικα η Άγκυρα σε βάρος μας στέλνοντας 35 άντρες της Στρατοχωροφυλακής της για να καταλάβουν έκταση 16; στρεμμάτων στον ελληνικό θύλακα των Φερών Έβρου; Ναι!..

Πέρα απ’ αυτά, ο πολύς κ. Δένδιας πόσα σχέδια, άραγε, έχει διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει μια προβοκάτσια της Τουρκίας στον Έβρο ή ένα δεύτερο σχέδιο παραβίασης των συνόρων μας απ’ τον μεταναστευτικό της στρατό, με ταυτόχρονη απόβαση σε βραχονησίδα;

Γιατί ο Εγκεμέν Μπαγίς μάς προετοίμασε και γι’ αυτό λέγοντας:

– …Νομίζω πως η πρωτεύουσά μας η Άγκυρα ήδη διαθέτει έτοιμο σχέδιο B, σχέδιο C και D…

Και κάτι τελευταίο που αποκάλυψε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά σε αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Αν συμβαίνει αυτό, που δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε, τότε η Άγκυρα πιθανόν θα βρει την αφορμή που ζητούσε και θα θέσει θέμα συνοριακής γραμμής αμφισβητώντας τη συμφωνία του 1926.

Αν δεν το έκανε ήδη στη ρηματική της ανακοίνωση… Αν δεν έθεσε δηλαδή, ήδη, θέμα συνοριακής γραμμής μετά το διάβημα της Αθήνας για εισβολή στο έδαφός μας 35 ανδρών της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής…

Αυτό, το άν έθεσε δηλαδή θέμα συνοριακής γραμμής στον Έβρο λόγω αλλαγής κοίτης του ποταμού, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός μας, δεν το ξέρουμε. Όπως δεν ξέρουμε και άλλα πολλά για την υπόθεση αυτή, που πιθανόν δε συμφέρει στην κυβέρνηση να τα γνωστοποιήσει…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση οι επιλεκτικές ”φωτοσκιάσεις” του υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα ασφάλειας των συνόρων μας προβληματίζουν και δίνουν το πρόσχημα στην Τουρκία να ανοίξει νέο κεφάλαιο γκριζοποίησης ελληνικών εδαφών με αίτημα την επαναχάραξη των συνόρων στην ηπειρωτική Ελλάδα (αυτήν τη φορά), αρχής γενομένης από τη Δυτική Θράκη…