Παρακολουθώ τον κ. Πατέλη εδώ και καιρό, ιδιαίτερα από τότε που αναφέρθηκε ΣΤΟΝ σύζυγό του μέσω του Twitter, επ’ αφορμή της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν κρύβω ότι με δυσαρέστησε, καθώς θα περίμενε κανείς ένα πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού να είναι πιο σεμνό εις ό,τι αφορά τα εν οίκω του, ιδίως όταν γνωρίζει ότι τα εν οίκω του, όταν τα περιγράφει ως «συζυγική σχέση», μπορεί να συγκινούν τους κατοίκους της χώρας, όπου ενυμφεύθει, όχι όμως απαραιτήτως και αυτούς της Ελλάδος, η οποία προς ώρας, δεν έχει νομιμοποιήσει ούτε και θεσμοθετήσει τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Ο κ. Πατέλης έχει ενδιαφέρουσες θέσεις στα της οικονομίας, εκφράζεται συχνά πατριωτικά και δείχνει Χριστιανός. Έχει όμως και την ανάγκη – και δεν τον κατηγορώ απαραιτήτως γι’ αυτό – να υπενθυμίζει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Άλλο τώρα που όλοι μας έχουμε διάφορες ανάγκες, τις οποίες όμως, ανάλογα με τη θέση μας και το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε, τις καταπιέζουμε και τις κρατάμε για τον εαυτό μας. Κάποιος πρέπει να του το μάθει αυτό.

Σήμερα λοιπόν, σε άρθρο του στην Καθημερινή, αναφέρθηκε σε αυτό το νέο πρόγραμμα της κυβερνήσεως, το «Ελλάδα 2.0» (ας το αφήσουμε ασχολίαστο αυτό) και εστίασε μεταξύ άλλων στο σχέδιο του Μαξίμου να μας επιμορφώσει ΟΛΟΥΣ, εργοδότες και εργαζομένους για τις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές.

Μας υπενθυμίζει μάλιστα με σχετικό Tweet, ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο και ξέρει από διακρίσεις – το έχουμε εμπεδώσει κ. Πατέλη.

Εγώ έχω κάποια ερωτήματα:

Είναι το ίδιο πράγμα να είσαι ανάπηρος ή αλλοεθνής με το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+; Είναι το ίδιο να έχεις γεννηθεί με μία αναπηρία ή να έχεις πέσει θύμα κάποιου ατυχήματος με το να επιλέγεις έναν άλλον σεξουαλικό προσανατολισμό από αυτόν που είθισται για το φύλο σου; Είναι το ίδιο να είσαι ομοφυλόφιλος και άρα να έχεις προσδιορίσει το φίλο σου με το να βρίσκεσαι σε σύγχυση ως προς αυτό, είτε διότι γεννήθηκες έτσι είτε επειδή εσχάτως έχουν εμφανισθεί ακόμη και γονείς που σου δημιουργούν αυτή τη σύγχυση;

Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτό το τσουβάλιασμα. Ούτε καν όσων φιλοδοξεί να συμπεριλάβει το αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος θα πρέπει είτε ως εργοδότης ή ως εργαζόμενος να ενδιαφέρεται για τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό, εκτός κι αν του τον μαρτυρήσεις. Ή εκτός και αν θες να του τον επιβάλλεις ως κάτι το συνηθισμένο και κάτι το ωραίο.

Υπάρχουν άπειρα πράγματα στην ψυχοσύνθεση του καθενός μας, πέραν της φυσιολογίας μας, που διαφοροποιούνται. Υπάρχει σωρεία ζητημάτων που προκαλούν αποστροφή στους άλλους, προερχόμενα από εμάς και σ’ εμάς, προερχόμενα από τους άλλους. Τα ανεχόμαστε, τα καταπιέζουμε και προσπαθούμε να τα ξεχνάμε, άλλοτε ως δέκτες και άλλοτε ως οι υπαίτιοι.

Δεν μπορεί όμως να γίνεται άνω κάτω μία ολόκληρη κοινωνία στο βωμό μίας επιβεβλημένης, όχι απλά ανοχής, αλλά αποδοχής και αναγνώρισης ιδιαιτεροτήτων που σε άλλους αρέσουν και σε άλλους προκαλούν αποστροφή. Αποστροφή. Ούτε μίσος ούτε αντιπάθεια ούτε και βία.

Αυτή η επιβολή κ. Πατέλη, είναι που θα γεννήσει πραγματικά πάθη. Και πολύ φοβάμαι ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ γι’ αυτούς που πιθανώς θέλετε να προστατέψετε και να εκπροσωπήσετε. Καλό είναι να εστιάσετε στον ελληνικό λαό στο όλον του και να πάψετε να τον τεμαχίζετε σε εκατοντάδες υπομειονότητες, πολλές εκ των οποίων αγγίζουν τα όρια της παράνοιας και το ξέρετε πολύ καλά αυτό.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Παναγιώτης Δούμας είναι αρχισυντάκτης του PRONEWS TV και αρθρογραφεί στο περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και στη γερμανική εφημερίδα JUNGE FREIHEIT.