ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μαραθώνια πτήση για πουλί που έκανε άυπνο από Αλάσκα έως Ν. Ζηλανδία (βίντεο)

Μαραθώνια πτήση για πουλί που έκανε άυπνο από Αλάσκα έως Ν. Ζηλανδία (βίντεο)

Κάθε ρεκόρ πτήσης “έσπασε” ένα μεταναστευτικό πουλί, πετώντας αδιάκοπα για περισσότερα από 12.200 χλμ από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς καμία στάση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω πουλί-μια λιμόζα(godwit) όπως ονομάζεται-ανήκει σε είδος πουλιών με αεροδυναμική κατασκευή που συναγωνίζεται τα μαχητικά τζετ.

Ο μικρός πρωταθλητής απογειώθηκε από τις βορειοδυτικές ΗΠΑ στις 16 Σεπτέμβρη κι έφτασε 11 μέρες αργότερα στην Ωκεανία, φτάνοντας ταχύτητες πτήσεις έως και 88 χλμ/ώρα.

Το αρσενικό θαλασσοπούλι διέθετε δορυφορικό πομπό, οπότε το ταξίδι του μπορούσε να καταγραφεί, μαζί με ακόμα 4 πουλιά που επίσης έφυγαν από την Αλάσκα, όπου είχαν παραμείνει επί δύο μήνες και τρέφονταν με στρείδια και σκουλήκια.

Με βάρος μεταξύ 190 και 400 γραμμαρίων οι λιμόζες έχουν καταπληκτικά αποδοτικό ρυθμό μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει τους επιστήμονες είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τον όγκο των εσωτερικών τους οργάνων, κάτι που τα βοηθάει σημαντικά κατά τη διάρκεια των μακρινών τους πτήσεων. Ενώ επίσης εντυπωσιακό είναι ότι δεν κοιμούνται ποτέ κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.