ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Αλήθεια πως δημιουργούνται οι σεισμοί; (βίντεο)

Αλήθεια πως δημιουργούνται οι σεισμοί; (βίντεο)

Αλήθεια πότε και γιατί γίνονται σεισμοί; Tι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και…κουνιόμαστε;

Aρχικά, οι σεισμοί γίνονται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τα “συστατικά της γης” και τον τρόπο συμπεριφοράς τους. Αλλά πριν περάσουμε στο “ζουμί”, ας δούμε λίγο την ανατομία της γης, ώστε να καταλάβουμε μετέπειτα γιατί γίνονται σεισμοί.

Η γη αποτελείται(από το κέντρο προς την επιφάνεια) από τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό, τον μανδύα και τον φλοιό ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια.
Ο φλοιός, αποτελείται από τεράστια κομμάτια κάποιων πλακών, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες.
Οι τεκτονικές πλάκες λοιπόν κινούνται, επειδή το μάγμα μέσα στο μανδύα, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και σταδιακά “τις σπρώχνει”. Μη φανταστείτε, η κίνηση των τεκτονικών πλακών είναι απειροελάχιστη.

Πως δημιουργείται ο σεισμός

Όταν δύο τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και τείνει η μία να πλησιάζει ακόμα περισσότερο την άλλη, τότε δημιουργείται μία πίεση αναμεταξύ τους.

Όσο εντείνεται αυτό το φαινόμενο, τότε εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δημιουργείται, θα υπάρξει σπάσιμο, ή καβάλημα μεταξύ τους ή θα τριφτούνε σε μία ξαφνική στιγμή για μικρό χρονικό διάστημα, εκτονώνοντας την πίεση που έχει δημιουργηθεί!

Αυτή η κατάσταση, δημιουργεί σεισμική δονηση, δηλαδή προκαλείται έτσι σεισμός!

Ο σεισμός αυτός, θα διαρκέσει, όση ώρα κινούνται οι τεκτονικές πλάκες ώστε να έρθουνε στην καινούρια τους θέση, έχοντας εκτονώσει μέρος της ισχυρής πίεσης αναμεταξύ τους!

Για να καταλάβετε καλύτερα τι εστί σεισμός, φανταστείτε το εξής:

έστω ότι έχουμε δύο σβήστρες και τις βάζουμε δίπλα δίπλα.
Πιέζουμε τη μία προς τα μπροστά και την άλλη προς τα πίσω, ενώ παράλληλα πιέζουμε με δύναμη και τη μία προς τη μεριά της άλλης.

Οι σβήστρες παραμένουνε ακίνητες επειδή η μία “συγκρατεί” την άλλη.

Αν ασκήσουμε όμως περισσότερη δύναμη, σε κάποια φάση θα υπάρξει εκτόνωση: θα κινηθούνε απότομα προς τις κατευθύνσεις που τις ωθούσαμε (η μία μπροστά και η άλλη πίσω) απότομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα σταματήσουνε απότομα να κινούνται.

Έτσι λοιπόν γίνονται και οι σεισμοί!
Αντί των σβηστρών, φανταστείτε τις τεκτονικές πλάκες.

Βέβαια, σεισμός γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις που οι τεκτονικές πλάκες συμπεριφέρονται λιγάκι διαφορετικά, όπως για παράδειγμα, η εκτόνωση μπορεί να μη γίνει με κίνηση των τεκτονικών πλακών παράλληλα, αλλά η μία να καβαλήσει την άλλη!

Για ακόμα καλύτερη ενημέρωση δείτε το βίντεο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.