ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανταρκτική: «Πανικός» με παγόβουνο που πλέει ανεξέλεγκτο στον ωκεανό – Έχει μέγεθος πέντε φορές τη Μάλτα (φωτο)

Ανταρκτική: «Πανικός» με παγόβουνο που πλέει ανεξέλεγκτο στον ωκεανό – Έχει μέγεθος πέντε φορές τη Μάλτα (φωτο)

Το μεγαλύτερο παγόβουνο που καταγράφηκε τα τελευταία 50 χρόνια αποκολλήθηκε από τον παγετώνα της Ανταρκτικής, σημαίνοντας νέο συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και ειδικότερα στις ομάδες που μελετούν το κλίμα και τις συνέπειες από το λιώσιμο των πάγων στη στάθμη της θάλασσας.

Το παγόβουνο D28, το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν και «Χαμένο δόντι» (Loose Tooth) εντοπίστηκε μέσω δορυφορικής φωτογραφίας και αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Amery. Εκτιμάται ότι ζυγίζει 314 δισ. τόνους και έχει το πενταπλάσιο μέγεθος της Μάλτας!

Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων, η αποκόλληση του μεγάλου παγόβουνου, ξεκίνησε να συμβαίνει την περίοδο μεταξύ 2002 και 2015, με περισσότερες πιθανότητες την περίοδο από το 2010 έως το 2015. Ωστόσο, η αποσύνδεση έγινε πλέον ορατή, καθώςολοκληρώθηκε και το μεγάλο κομμάτι πάγου ξεκίνησε το ταξίδι του στα παγωμένα νερά.

Στην παρούσα φάση, με τη μελέτη να βρίσκεται στο αρχικό της επίπεδο, οι επιστήμονες δεν έχουν συνδέσει την αποσύνδεση του τεράστιου αυτούν κομματιού πάγου με την κλιματική αλλαγή. Πρώτιστο μέλημά τους είναι να υπολογίσουν τις συνέπειες της αποκόλλησης, αλλά και την πορεία του στη θάλασσα, καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα κομμάτι γης, που ταξιδεύει ανεξέλεγκτο στον ωκεανό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.