Κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 63.000 άνθρωποι στον κόσμο από δάγκωμα φιδιού – Οι περισσότεροι σε Ν.Ασία & Ινδία

Η παγκόσμια θνησιμότητα από τη συγκεκριμένη αιτία έχει μειωθεί κατά περίπου 36% από το 1990

Κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 63.000 άνθρωποι στον κόσμο από δάγκωμα φιδιού – Οι περισσότεροι σε Ν.Ασία & Ινδία

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε πως τα δηλητηριώδη φίδια σκοτώνουν κάθε χρόνο περίπου 63.400 ανθρώπους, τους περισσότερους στη Νότια Ασία και ιδίως στην Ινδία.

Πάντως να σημειωθεί πως η παγκόσμια θνησιμότητα από δάγκωμα φιδιού έχει μειωθεί κατά περίπου 36% από το 1990.

Οι ερευνητές του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Φράνκλιν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», δεν ευελπιστούν πάντως ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να έχει μειωθεί στο μισό ο αριθμός των θανάτων από φίδια έως το 2030.

Αυτό αποδίδεται κυρίως στην ανεπαρκή εκπαίδευση των κατοίκων και στην έλλειψη κατάλληλων φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στις αγροτικές περιοχές τους.

Μάλιστα, λόγω της διαχρονικής αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, αναμένεται ότι σε απόλυτο αριθμό οι ετήσιοι θάνατοι από φίδια θα αυξηθούν παγκοσμίως σε πάνω από 68.000 έως το 2050.

Οι περισσότεροι ετήσιοι θάνατοι καταγράφονται στην Ινδία (51.100 το 2019 ή περίπου το 80% του συνόλου), στο Πακιστάν (2.070), στη Νιγηρία (1.460) και στη Δημοκρατία του Κονγκό (545).

Γενικότερα, η ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ασίας, από το Αφγανιστάν έως τη Σρι Λάνκα, είναι η πιο επικίνδυνη για θανατηφόρες συναντήσεις με φίδια, ενώ ακολουθεί η υποσαχάρια και κεντρική Αφρική.

Στην Ινδία η θνησιμότητα υπολογίστηκε σε τέσσερις θανάτους από δάγκωμα φιδιού ανά 100.000 ανθρώπους, έναντι 0,8 θανάτων/100.000 που είναι ο μέσος παγκόσμιος όρος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η πιθανότητα θανάτου αυξάνει αν δεν χορηγηθεί φάρμακο κατά του δηλητηρίου του φιδιού μέσα στις πρώτες έξι ώρες από το δάγκωμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως, στη Ν.Ασία και στην Κ.Αφρική πολλά θύματα φιδιών αναζητούν βοήθεια σε παραδοσιακούς θεραπευτές και μάγους, ενώ συχνά και τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν την αναγκαία θεραπεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.