ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Κλιματική αλλαγή: Μισό εκατ. είδη εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Κλιματική αλλαγή: Μισό εκατ. είδη εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Ένα σύνολο περίπου μισού εκατομμυρίου ειδών εντόμων οδηγούνται προς την εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τη ζωή στη Γη.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οποίας τα έντομα σύντομα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε κατακλυσμιαία κλίμακα.

Τα έντομα είναι θεμελιώδη για τη γονιμοποίηση των φυτών, τον έλεγχο των παρασίτων και άλλες διαδικασίες που επιτρέπουν τη επιβίωση των οικοσυστημάτων.

«Η συγκεκριμένη κρίση εξαφάνισης των εντόμων προκαλεί βαθιά ανησυχία», ανέφερε ο Πέντρο Καρντόσο, βιολόγος στο Φινλανδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κι επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Τα είδη εντόμων υπολογίζονται στα 5,5 εκατ., με μόλις το 1/5 να έχει ταυτοποιηθεί και ονοματιστεί
«Ωστόσο, αυτά που γνωρίζουμε είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο Καρντόσο στο AFP.

«Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για σχεδόν όλες τις εξαφανίσεις και μειώσεις πληθυσμών των εντόμων», τόνισε ο Καρντόσο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μείωση των πεταλούδων, των σκαθαριών, των μελισσών, των σφηγκών, των γρύλων και των δρακομυγών έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από απλά το δικό τους θάνατο.

«Πολλά είδη εντόμων είναι ζωτικής σημασίας πάροχοι υπηρεσιών που είναι αναντικατάστατες», σημείωσε ο Καρντόσο.

Αυτές οι υπηρεσίες οικοσυστημάτων αξίζουν 52 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ, όπως είχε δείξει παλιότερη έρευνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σοδειές που απαιτούν γονιμοποίηση από έντομα έχουν οικονομική αξία τουλάχιστον 235-577 δις. δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την υπηρεσία βιοποικιλότητας του ΟΗΕ.

Ενώ και αρκετά ζώα στηρίζονται αποκλειστικά στα έντομα για την επιβίωσή τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα είδη εντόμων υπολογίζονται στα 5,5 εκατ., με μόλις το 1/5 να έχει ταυτοποιηθεί και ονοματιστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εν λόγω έρευνα, «Scientists’ warning to humanity on insect extinctions», δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, journal Conservation Biology.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.