Σφοδρή θύελλα κακοκαιρίας στην Ευρώπη: Ανάμεσα στα θύματα και παιδιά

Μεταξύ τους μια 13χρονη στην Κορσική - Δύο νεκρά παιδιά στην Αυστρία 

Σφοδρή θύελλα κακοκαιρίας στην Ευρώπη: Ανάμεσα στα θύματα και παιδιά

Μετά τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και σοβαρής ξηρασίας πολλές χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ανεμοστρόβιλους, καταιγίδες και πλημμύρες.

Στο μεταξύ η σφοδρή θύελλα που έπληξε την Αυστρία άφησε πίσω της δύο νεκρά παιδιά 5 και 8 ετών καθώς και δέκα τραυματίες. Όλα τα θύματα βρίσκονταν κοντά σε μια μικρή λίμνη στην Καρινθία όταν πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν από τις ισχυρές ριπές του ανέμου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, τη Μέλανι Ράιτερ. Σε άλλες περιοχές αυτής της επαρχίας που συνορεύει με την Ιταλία και τη Σλοβενία, ο άνεμος σήκωσε στέγες σπιτιών.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ επιβεβαίωσε μέσω του Twitter τον θάνατο των δύο παιδιών, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Τον Ιούνιο ένας 82χρονος σκοτώθηκε όταν προκλήθηκε κατολίσθηση εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στην Καρινθία.

Η Αυστρία πλήττεται αυτήν την περίοδο από ένα κύμα καύσωνα και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να σημειωθούν θύελλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, όπως είναι οι καύσωνες.

Πέντε νεκροί, μεταξύ τους μια 13χρονη, από τους σφοδρούς ανέμους στην Κορσική

Πέντε άνθρωποι, μεταξύ τους ένα κορίτσι και μια ηλικιωμένη, σκοτώθηκαν καθώς ισχυροί άνεμοι έπληξαν σήμερα Πέμπτη την Κορσική, αφήνοντας 45.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανέφεραν οι αρχές.

Στη θάλασσα έχασαν τη ζωή τους ένας 62χρονος ψαράς και μια γυναίκα που έκανε καγιάκ.  Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 20 και τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια 23χρονη Ιταλίδα τουρίστρια.

Χαλάζι, έντονη βροχόπτωση και άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα που έφθανε έως και τα 224 χλμ. την ώρα σάρωσαν την Κορσική καθώς τμήματα της Γαλλίας -έπειτα από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία- είδαν περισσότερη βροχή σε διάστημα μερικών ωρών απ΄ό,τι στη διάρκεια όλων των τελευταίων μηνών.

Ο άνθρωπος που σκοτώθηκε βρισκόταν σε κατασκηνωτικό χώρο στην Κορσική, όπου οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα τουλάχιστον 220 χλμ. την ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας.

Στην Κορσική, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ένα κορίτσι 13 ετών σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε σε κατασκηνωτικό χώρο όπου διέμενε και μια 72χρονη έχασε τη ζωή της όταν η ψάθινη σκεπή μιας παραλιακής καλύβας έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της, δήλωσαν οι αρχές.

Στην ηπειρωτική Γαλλία, το δίκτυο διανομής Enedis ανέφερε πως περίπου 1.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα αφού μια καταιγίδα έπληξε τα νότια διαμερίσματα Λουάρ και Αιν. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 35.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νησί, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας EDF.

Χθες, Τετάρτη, το απόγευμα στη Μασσαλία, δρόμοι πλημμύρισαν και ποτάμια νερού κυλούσαν στα σκαλιά που οδηγούν στο λιμάνι της πόλης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βορειότερα στη Γαλλία, η ξηρασία είχε αποτέλεσμα η στάθμη του ποταμού Λίγηρα, διάσημου για τα κάστρα του, να είναι τόσο χαμηλή που ακόμη και οι τουριστικές μαούνες (‘παντόφλες’) δυσκολεύονται να τον πλεύσουν.

Δύο νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας στα βόρεια της Ιταλίας

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την βόρεια και κεντρική Ιταλία προκάλεσε δυο θανάτους στην περιφέρεια της Τοσκάνης, όπως και σοβαρές υλικές ζημιές. Μία γυναίκα και ένας άνδρας καταπλακώθηκαν από κορμούς δέντρων κατά την διάρκεια νεροποντών στις ευρύτερες περιοχές των πόλων Λούκα και Καράρα.

Στην Λούκα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τμήμα στέγης ιδιωτικής κατοικίας αποκολλήθηκε και έπεσε στο πεζοδρόμιο, εξαιτίας του σφοδρού ανέμου. Σε όλη την περιφέρεια της Τοσκάνης σημειώθηκαν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ και στην περιφέρεια της Λιγουρίας, με πρωτεύουσα την Γένοβα, η ταχύτητα του ανέμου ξεπέρασε τα 140 χιλιόμετρα την ώρα. Στην κωμόπολη Λούνι, μεταξύ Λιγουρίας και Τοσκάνης, τέλος, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε στέγες σπιτιών, πτώση δέντρων και γενικό μπλακ άουτ, σε όλη την περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.