ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μουσείο Βαν Γκογκ: Τέλος τα ταξίδια για τα διάσημα «Ηλιοτρόπια»

Μουσείο Βαν Γκογκ: Τέλος τα ταξίδια για τα διάσημα «Ηλιοτρόπια»

Τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο διάσημος πίνακας που βρίσκεται στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ολλανδό μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο, δεν πρόκειται να ξαναταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι ο πίνακας δεν θα ταξιδέψει ξανά, λόγω της «ευθραυστότητάς» τους.

Σύμφωνα με έρευνα, η κατάσταση του πίνακα είναι «σταθερή αλλά εύθραυστη». «Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε τα ‘Ηλιοτρόπια’ να μην ταξιδεύουν πλέον. Αυτό το αριστούργημα της συλλογής» θα μείνει μόνιμα στο μουσείο , δήλωσε ο διευθυντής ‘Αλεξ Ρούγκερ.

Ο πίνακας εξετάζεται από το 2016

Ο Βαν Γκογκ φιλοτέχνησε τον πίνακά του πριν 130 χρόνια. Από το 2016, ο πίνακας υποβάλλεται σε εξέταση από Ολλανδούς ειδικούς, σε συνεργασία με Βέλγους, Ιταλούς, Πολωνούς συναδέλφους τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες τεχνικές για να συλλέξουν όσο περισσότερες πληροφορίες για τον πίνακα, την κατάσταση που βρίσκεται αλλά και για τα υλικά που είχε χρησιμοποιήσει ο ζωγράφος.

«Ένα σημαντικό πόρισμα της έρευνας είναι ότι αυτές οι επιστρώσεις του χρώματος είναι σταθερές αλλά πολύ ευαίσθητες στους κραδασμούς και στις αλλαγές της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Συνεπώς είναι βασικό ο πίνακας να μετακινείται το λιγότερο δυνατόν», τόνισε ο ‘Αλεξ Ρούγκερ.

Τελευταίο ταξίδι το 2014

Το τελευταίο ταξίδι του πίνακα ήταν το 2014, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ενώ ο δανεισμός του γινόταν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Μετά την έρευνα του μουσείου Βαν Γκογκ, στον πίνακα γίνονται από τα μέσα Ιανουαρίου εργασίες για μια ελαφρά αποκατάστασή του. Τα «Ηλιοτρόπια» θα εκτεθούν στη μόνιμη θέση τους από τις 22 Φεβρουαρίου.

Η σειρά των έργων ζωγραφικής που παρουσιάζουν ένα μπουκέτο από ηλιοτρόπια μέσα σε βάζο, ζωγραφισμένη μεταξύ του 1888 και του 1889 από τον Βαν Γκογκ όταν διέμενε στην Αρλ της νότιας Γαλλίας, συγκαταλέγεται στα διασημότερα έργα του καλλιτέχνη. Πέντε πίνακες εκτίθενται σε διαφορετικά μουσεία σε όλο τον κόσμο, στο ‘Αμστερνταμ, το Λονδίνο, το Μόναχο, το Τόκιο και τη Φιλαδέλφεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μουσείο Βαν Γκογκ του ‘Αμστερνταμ ιδρύθηκε το 1973 για να στεγάσει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων παγκοσμίως του ολλανδού ζωγράφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.