ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Expo 2015: Παρέμβαση του Νίκου Ξυδάκη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Expo 2015: Παρέμβαση του Νίκου Ξυδάκη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης εκπροσώπησε την χώρα μας στην διεθνή συνάντηση «Ο Πολιτισμός ως μέσο διαλόγου μεταξύ των λαών», με την συμμετοχή ογδόντα τριών χωρών, η οποία οργανώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση στους χώρους της διεθνούς έκθεσης του Μιλάνου Expo 2015.

«Η πολιτιστική κληρονομιά ήταν πάντα βασικής σημασίας για την ταυτότητα της χώρας μου. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε μελλοντική προσπάθεια οικοδόμησης ειρηνικής συνύπαρξης με συγκεκριμένους στόχους» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.  Ο αν. υπουργός αναφέρθηκε στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομίας που έλαβε χώρα, μεταξύ των άλλων, στην Συρία, την Λιβύη, την Υεμένη, το Μάλι, αλλά και στο παράνομο εμπόριο έργων τέχνης χαρακτηρίζοντάς το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι υπάρχουν μέσα, όπως το ψήφισμα της Unesco του Απριλίου 2015, αλλά στάθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τον ΟΗΕ, την Unesco και το Icom (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) «ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί η πρόληψη και να περιορισθούν οι καταστροφές σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο κ. Ξυδάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης συνεργασιών για τον περιορισμό των ζημιών σε βάρος ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα ευάλωτα σημεία κάθε χώρου και μνημείου, αλλά και περαιτέρω έρευνα για να εκπονηθούν κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρώντας σημαντική και την βοήθεια νέων τεχνολογιών χαμηλού κόστους.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνον η κοιτίδα του πολιτισμού, πρέπει να εκπροσωπήσει και έναν λαό, μέσα στους άλλους πολιτισμούς και στους άλλους λαούς. Και με τον στόχο αυτό πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε τα μέσα και την βούληση να προστατέψουμε και να υπερασπισθούμε την διεθνή πολιτιστική κληρονομιά, υπέρ των μελλοντικών γενεών, με σεβασμό στην ιστορία και στις αξίες μας» υπογράμμισε, τέλος, ο αν. υπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.