ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μεγάλη διάκριση για το ντοκιμαντέρ “AGORA” του Γιώργου Αυγερόπουλου, για την ελληνική κρίση

Μεγάλη διάκριση για το ντοκιμαντέρ “AGORA” του Γιώργου Αυγερόπουλου, για την ελληνική κρίση

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Δημοσιογραφίας Του Ιδρύματος Otto Brenner στο Βερολίνο προορίζεται κάθε χρόνο για δοκίμια και άρθρα. Φέτος η κριτική επιτροπή αποφάσισε για πρώτη φορά να το απονείμει σε ντοκιμαντέρ, στο AGORA του Γιώργου Αυγερόπουλου, ως μια ταινία τεκμηρίωσης και δημοσιογραφικής κριτικής για την ελληνική κρίση.  

Ο επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικής Πολιτικής της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, απένειμε το Ειδικό Βραβείο στον Γιώργο Αυγερόπουλο, αιτιολογώντας με τα παρακάτω λογια  την απόφαση αυτή. 

«Μέσα σε 90 λεπτά, η ταινία αποτυπώνει 4 χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης από την οπτική γωνία της Ελλάδας. Καταδεικνύει τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης μέσα από εικόνες που υποβάλλουν και συχνά καταπλήσσουν. 

Η ταινία για την κρίση στην Ελλάδα, τη φτώχεια, την υπερχρέωση του κράτους είναι ένα οξυδερκές κατηγορώ: συνθέτει όλες τις όψεις της κρίσης με εγκυρότητα, ακρίβεια και πάθος για τη λεπτομέρεια. Οι καταστροφικές συνέπειες της αποκαλούμενης πολιτικής διάσωσης της ΕΕ για την ελληνική κοινωνία σπάνια έχουν προβληθεί τόσο επιτακτικά όσο σε αυτή την ταινία. Η Ελλάδα ως οφειλέτης. Παρακολουθώντας την ταινία μου ήρθε στο νου ο «Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ. Αν είναι αρχαϊκό και ανήθικο τα χρέη να πληρώνονται με σάρκα και αίμα, τι πρέπει να σκεφτούμε για τα βάρη, τις περικοπές και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου; To έργο αυτό είναι ένα εξαιρετικό κύριο άρθρο, ένα συγκλονιστικό δοκίμιο με τα ειδικά εκφραστικά μέσα του ντοκιμαντέρ. Η ταινία αποτυπώνει τις διαστάσεις της κρίσης και την επικίνδυνη άβυσσο της. Δεν απεικονίζει απλά, αλλά πυροδοτεί εντατικές συζητήσεις. Αυτό είναι το σπουδαιότερο που μπορεί να επιτύχει μια ταινία τεκμηρίωσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ταινία παρουσιάζεται σήμερα στη Μασσαλία συμμετέχοντας στο 19ο διεθνές φεστιβάλ Μεσογειακού ντοκιμαντέρ. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.