ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή είναι η κατηγορία-φάντασμα των βραβείων Oscar που δεν ξέρατε ότι υπήρχε

Αυτή είναι η κατηγορία-φάντασμα των βραβείων Oscar που δεν ξέρατε ότι υπήρχε

Αν ρίξετε μια ματιά στη λίστα των υποψηφιοτήτων των Oscar θα δείτε πως οι κατηγορίες τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά 24. Ίσως γνωρίζετε πως στην διάρκεια των 91 ετών του θεσμού οι κατηγορίες δεν ήταν πάντα οι ίδιες. Αλλες καταργήθηκαν, άλλες προστέθηκαν και άλλες άλλαξαν όνομα. Αυτό που όμως μάλλον δεν ξέρατε είναι πως μια κατηγορία “φάντασμα” υπάρχει, αλλά δεν έχει απονεμηθεί ποτέ!

Πρόκειται για την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας Μιούζικαλ (Best Original Musical) η οποία επανήλθε με κάθε επισημότητα στους κανονισμούς της Ακαδημίας το 2000. Εκείνη τη χρονιά αναθεωρήθηκε το “πείραμα” που ξεκίνησε το 1996 και προέβλεπε δύο χωριστές κατηγορίες για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση: μία για τις Δραματικές ταινίες και μία για τα Μιούζικαλ ή τις Κωμωδίες.

Από το 2000 λοιπόν και την 72η απονομή καθιερώθηκε ένα βραβείο Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης, ένα βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού (το οποιό υπήρχε κανονικά από την 7η απονομή και μετά) αλλά κι… ένα βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μιούζικαλ. Μόνο που στα 19 χρόνια που μεσολάβησαν αυτό το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μιούζικαλ δεν απονεμήθηκε ποτέ. Ο λόγος βρίσκεται στους κανονισμούς, καθότι ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Η Ακαδημία ορίζει ως Μιούζικαλ μια ταινία με όχι λιγότερα από πέντε πρωτότυπα τραγούδια, γραμμένα από τον ίδιο συνθέτη ή ομάδα συνθετών. Τα τραγούδια μπορεί να λειτουργούν ως μουσική υπόκρουση ή να τα τραγουδάνε οι ηθοποιοί στο φακό. Κάθε τραγούδι πρέπει να είναι επαρκώς ενορχηστρωμένο, να ακούγεται καθαρά και (κυρίως) να εξυπηρετεί την προώθηση της υπόθεσης της ταινίας. Η Ακαδημία αναφέρει χαρακτηριστικά πως ένα “σύνολο τυχαίων τραγουδιών που είναι ασήμαντα για την ιστορία δεν θεωρούνται επιλέξιμα” και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν μια ταινία Μιούζικαλ.

Ο Κανονισμός ορίζει επίσης σαφώς πως η κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας Μιούζικαλ ενεργοποιείται μόνο κατόπιν ειδικού αιτήματος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσικού Κλάδου της Ακαδημίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει την συγκεκριμένη χρονιά ο αριθμός και η ποιότητα των Μιούζικαλ που προβλήθηκαν στις αίθουσες να είναι τέτοιος ώστε να δικαιολογεί επαρκή ανταγωνισμό και απονομή βραβείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με δεδομένο ότι το κινηματογραφικό είδος του μιούζικαλ είναι εδώ και αρκετά χρόνια σε κάμψη και ελάχιστες τέτοιες ταινίες παίζονται στις αίθουσες (όπως για παράδειγμα το εξαίσιο «La La Land» ή το «A Star Is Born») όλα δείχνουν πως η κατηγορία του Oscar Καλύτερης Ταινίας Μιούζικαλ θα μείνει “φάντασμα” για αρκετές απονομές ακόμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.