ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

“Έφυγε” ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ιωάννης Αβραμίδης

“Έφυγε” ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ιωάννης Αβραμίδης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών, ο σύγχρονος Έλληνας γλύπτης,  με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό, Ιωάννης Αβραμίδης.

Ο Ιωάννης Αβραμίδης γεννήθηκε στο Βατούμ της Γεωργίας, το 1922, από Πόντιους πρόσφυγες που κατάγονταν από τα Σούρμενα της Τραπεζούντας.

Από το 1937 ως το 1939, σπούδασε στην Κρατική Σχολή Τέχνης του Βατούμ, εξαιτίας, όμως, των διώξεων που υπέστη η οικογένειά του από το κομμουνιστικό καθεστώς (ο πατέρας του στάλθηκε  το 1937, στη Σιβηρία, από όπου δεν επέστρεψε),  το 1939, εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του στην Αθήνα. 

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, βρήκε καταφύγιο στην Πτολεμαΐδα. Το 1943, μεταφέρθηκε με τραίνο στη Βιέννη,  όπου αρχικά δούλεψε σε στρατόπεδο εργασίας, παρέμεινε, όμως, και μετά τον πόλεμο.

Σπούδασε ζωγραφική (1945 – 1949) και γλυπτική (1953 – 1956) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, με τον Ρόμπιν Κρίστιαν Άντερσεν και τον Φριτς Βοτρούμπα.

 Το 1956, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, στην οποία διετέλεσε διευθυντής από το 1968 ως το 1972.  Την περίοδο 1966 – 1967, είχε διδάξει στην αντίστοιχη ακαδημία του Αμβούργου.

Από το 1956, άρχισε να παρουσιάζει το έργο του σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, κερδίζοντας επανειλημμένως διακρίσεις. Εκπροσώπησε την Αυστρία στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1956 και το 1962, ενώ συμμετείχε στην «Documenta» του Κάσσελ το 1964 και το 1977.

Το 1957, οργάνωσε στη Βιέννη την πρώτη του ατομική, ενώ το 1997, παρουσιάστηκε αναδρομική έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής και σχεδίων του στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, μετά το τέλος της οποίας ο καλλιτέχνης δώρισε τα έργα του στο Μουσείο.

Το 1973, τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο της Αυστρίας και έγινε μέλος της Αυστριακής Συγκλήτου Τέχνης.

Στη δημιουργία του Ιωάννη Αβραμίδη, αποκλειστικό σχεδόν θέμα υπήρξε η ανθρώπινη μορφή.

Από το 1967, ο καλλιτέχνης άρχισε να φιλοτεχνεί σειρές μορφών, που ονόμασε «Bandfiguren», δηλαδή μορφές σε ζώνες ή ταινίες, στις οποίες εισήγαγε την έννοια της κίνησης, καθώς και τη γωνιώδη απόδοση. 

Την ίδια περίοδο, αξιοποίησε γεωμετρικά ή αρχαιοελληνικά σχήματα, για να δημιουργήσει εξαιρετικά αφαιρετικές εκδοχές μιας σειράς κεφαλιών.

Παράλληλα με τη γλυπτική, έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και το σχέδιο, το οποίο καλλιέργησε είτε ως προσχέδιο για τη γλυπτική, είτε ως αυτόνομο έργο.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, δήλωσε για τον θάνατο του Ιωάννη Αβραμίδη: «Ο Ιωάννης Αβραμίδης, διεθνούς φήμης γλύπτης, τον οποίο είχε τιμήσει η ελληνική πολιτεία με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, απεβίωσε, 93 ετών, στη Βιέννη.

Από τους εξέχοντες πρωταγωνιστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης, αλλά και ως Καθηγητής στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Βιέννης και του Αμβούργου, διαμόρφωσε δύο γενιές σημαντικών καλλιτεχνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συλλυπούμαστε τους οικείους του και τους μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.