ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι η Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά – Προσπάθεια για αύξηση παιδικών εμβολιασμών;

Νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι η Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά – Προσπάθεια για αύξηση παιδικών εμβολιασμών;

Ισχυρός έχει αποδειχθεί ο «κυκλώνας» Omicron που ευθύνεται για την εκτόξευση των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας σειρά κυβερνήσεων να ενεργοποιήσουν εκ νέου μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες «Μπέργκαμο» στο σύστημα υγείας. Στην περίπτωση της νέας μεταδοτικής παραλλαγής, παρατηρούνται ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις.

Από τη μία είναι γνωστό ότι προκαλεί ήπια νόσηση στον ενήλικο πληθυσμό, με τα συμπτώματα που επιφέρει να θυμίζουν εκείνα του κοινού κρυολογήματος, από την άλλη όμως επίσημα δεδομένα από κορυφαίες υγειονομικές υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές στα παιδιά, σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Όπως προκύπτει, χώρες που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Omicron καταγράφουν υψηλό αριθμό νοσηλειών στα παιδιά, γεγονός που εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό πανδημικό κύμα οι νοσηλείες παιδιών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την εκδήλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που διενεργήθηκε στη Νότια Αφρική, εκεί από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της παραλλαγής, στοιχεία από τις 56.164 εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με την COVID-19 δείχνουν ότι το ποσοστό εισαγωγής για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών ήταν 49% υψηλότερο κατά τη διάρκεια του κύματος της Omicron σε σχέση με την περίοδο που επικρατούσε η Δέλτα.

Το ποσοστό εισαγωγής για παιδιά ήταν επίσης υψηλότερο από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας και την επικράτηση της μετάλλαξης Βήτα, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD).

Επιπλέον, οι εισαγωγές ήταν 25% περισσότερες για άτομα ηλικίας 4 έως 18 ετών από ό,τι την περίοδο επικράτησης της Δέλτα και λιγότερες από ό,τι με τη Βήτα.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχύουν για τους ενήλικες, καθώς η μετάλλαξη Omicron μείωσε τις εισαγωγές τους σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις στη Νότια Αφρική.

«Τα άτομα κάτω των 18 ετών αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ταυτοποιημένων λοιμώξεων COVID-19 και συνδέονται με ένα ολοένα και υψηλότερο ποσοστό εισααγωγών στα νοσοκομεία», ανέφερε στην έκθεσή του το NICD. «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι νέοι επηρεάζονται συχνότερα από την Όμικρον σε αντίθεση με τον ενήλικο πληθυσμό», προστίθεται.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αναμένεται να αλλάξουν καθώς μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου τα παιδιά μεταξύ 12 και 17 ετών δεν μπορούσαν να κάνουν εμβόλια για την COVID-19 στη Νότια Αφρική και τα άτομα κάτω των 12 ετών δεν ήταν κατάλληλα για εμβολιασμούς, ανέφερε το NICD.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης πως ο μέσος όρος ηλικίας όσων βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος της Οmicron ήταν 38,5, σε σύγκριση με 40,8 κατά το κύμα της Δέλτα, 45,6 κατά το κύμα της Βήτα και 43 στο αρχικό κύμα.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, μόνο το 15,4% όσων μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος της Omicron νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.

Η Omicron έχει αυξήσει τις νοσηλείες παιδιών και στη χώρα μας. Ένας στους τέσσερις ασθενείς Covid 19 την εβδομάδα 10 – 16 Ιανουαρίου 2022 ήταν κάτω των 17 ετών ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών τη συγκεκριμένη περίοδο είναι 36.300, αποτελώντας το 25% (39% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αύξηση εισαγωγών για τα παιδιά παρατηρείται τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ, τη στιγμή που οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω στην παρασκευή ενός ενέσιμου σκευάσματος που θα στοχεύει στη μετάλλαξη Omicron.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.