Αν έχετε ανεβασμένη χοληστερίνη, μπορείτε να τη θέσετε υπό έλεγχο, κάνοντας απλά μερικές αλλαγές στη διατροφή σας.

Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, αλλά και των τρανς λιπαρών (μερικώς υδρογονωμένα έλαια), μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 5-10%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε τα βήματα που προτείνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τη μείωση της χοληστερίνης, κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή σας:

  • Περιορισμός των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών και κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών: Τα περισσότερα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά. Καλά λιπαρά δίνουν επίσης τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ορισμένα λαχανικά.
  • Αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών: Διαλυτές ίνες βρίσκονται για παράδειγμα στη βρόμη και στα φρούτα. Το συγκεκριμένο είδος φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
  • Τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες: Οι στερόλες και οι στανόλες είναι σύνθετες ουσίες φυτικής προέλευσης που μοιάζουν δομικά με τη χοληστερίνη. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό βοηθούν ώστε να απορροφάται μικρότερη ποσότητα χοληστερίνης. Οι στερόλες και οι στανόλες βρίσκονται μεταξύ άλλων σε χυμούς, γιαούρτια και προϊόντα επάλειψης.
  • Δίαιτα που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού σας: Μπορεί να σας πει ένας φίλος ή συγγενής ότι κατάφερε να ρίξει τη χοληστερίνη τους ακολουθώντας την τάδε δίαιτα. Είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κι εσείς τη συγκεκριμένη δίαιτα, είναι όμως πιθανό να μην καταφέρετε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δίαιτες. Αν η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για να επαναφέρει τα επίπεδα της χοληστερίνης μέσα στα φυσιολογικά όρια, ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή.