21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα! Έφτασαν τα 66 – Τι φοβούνται οι ειδικοί

21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα! Έφτασαν τα 66 – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Εικοσιένα νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 66.

Οι ειδικοι θεωρούν θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοση στην κοινότητα και πως η μετάδοση γίνεται με την επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η τοπική έξαρση που καταγράφεται στην Ηλεία και την Αχαία με πυρήνα 53 άτομα που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ενισχύει τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Ελλάδα πιθανόν να διανύσει δυο τρεις εβδομάδες ακόμη με αυτόν τον ρυθμό, πριν μπει σε ρυθμο ευρείας και μεγάλης διασποράς, δηλαδή επιδημίας.

Ωστόσο, από τους 66 ανθρώπους που νοσούν με τη νόσο Covid -19, οι περισσότεροι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Μάλιστα, οι 43 δεν νοσηλεύονται καν σε νοσοκομείο αλλά βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους. Από τους 23 που χρειάστηκαν νοσηλεία, επίσης οι περισσότεροι εμφανίζουν καλή κλινική εικόνα.

Σε σοβαρή κατάσταση -έχει εκδηλώσει σοβαρή πνευμονία- είναι ο 66χρονος από την Ηλεία, ο άνθρωπος που διαγνώστηκε με τον ιό την περασμένη Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Είναι το περιστατικό που αποκάλυψε ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη εστία της νόσου στη χώρα μας καθώς μέχρι τότε είχαν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κι επίσης ενεργοποίησε την απαρχή μιας μεγάλης ιχνηλάτησης με επίκεντρο τον 66χρονο και άλλους 53 ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Δυτικής κυρίως Ελλάδας, που είχαν ταξιδέψει μαζί στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, η οποία έχει οδηγήσει σε συνολικά 51 άτομα μολυσμένα με τον κορωνοιό. Για την ακρίβεια, τα 47 άτομα είναι μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και τα τέσσερα άτομα είναι επαφές αυτών, όπως άλλοι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα για τα κρούσματα έβαλε στον χάρτη της πορείας του κορωνοϊού κι άλλα σημεία της Ηλείας και της Αχαίας όπου καταγράφηκε η πρώτη τοπική επιδημική έξαρση της νόσου Covid-19, καθώς και την Εύβοια και την Αττική. Μόνο από τα τελευταία 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τα 7 βρίσκονται στην Αττική. Τα άλλα 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και 1 στο νομό Ευβοίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές Ηλείας, Αχαίας και Ζακύνθου έχει υψωθεί «τείχος» μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου. Μέχρι και τις 20 Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και οι μαζικές συναθροίσεις καλλιτεχνικού, ψυχαγωγικού, αθλητικού χαρακτήρα. Εχουν ανασταλεί όλες οι οργανωμένες εκδρομές απο και προς τις πληττόμενες περιοχές και αποφασίστηκε ολες οι προγραμματισμένες αθλητικές διοργανώσεις να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν στις 20 Μαρτίου και θα παραταθούν ή όχι ανάλογα με την έκταση ή τον περιορισμό της διασποράς.

Ανησυχία για τους επαγγελματίες υγείας

Η τοπική έξαρση του κορονοϊού στη Δυτική Ελλάδα είχε μια σημαντική επίπτωση, η οποία μάλλον αιφνιδίασε και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αν και τα αντανακλαστικά που έδειξαν τελικά ήταν καλά. Ανάμεσα στους προσβληθέντες απο τον κορωνοϊό είναι δεκάδες επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων της Ηλείας και της Αχαίας οι οποίοι εκτέθηκαν στον κορωνοιό είτε λόγω της επαφής τους με τον 66χρονο ταξιδιώτη που νόσησε και αναζήτησε ιατρική βοήθεια είτε με άλλα πρόσωπα από το γκρουπ.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πως τουλάχιστον 60 επαγγελματίες υγείας είναι σε απομόνωση στο σπίτι τους για το διάστημα των 14 ημερών που ορίζεται από τις ιατρικές οδηγίες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 6 άτομα από το Νοσοκομείο Πύργου, 3 γιατρούς του ακτινολογικού και 3 τεχνολόγους, και άλλους 39 από το Νοσοκομείο Αμαλιάδος. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται σε κατ´ οίκον απομόνωση σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι 15. Το 1/5 των γιατρών της Παθολογικής κλινικής οπου νοσηλεύτηκε ο ασθενής πριν βγει το δείγμα θετικό, είναι σε απομόνωση κατ´ οίκον.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο είναι και νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό αντιλαμβάνεται κάποιος τι συνεπάγεται η αποδυνάμωση του προσωπικού σε αυτες τις κρίσιμες εβδομάδες και πόσο επιφορτίζονται οι εναπομείναντες γιατροί και νοσηλευτές, πολύ δε περισσότερο αν συνυπολογιστεί πως το νοσοκομείο καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες υγείας όπως το έκανε πάντοτε κι επιπλέον να διαχειριστεί τα περιστατικά, ύποπτα κι επιβεβαιωμένα, κορονοϊού.

Από τη διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου εχουν γίνει ολες οι αναγκαίες κινήσεις για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για τις ανάγκες των τμημάτων που σχετίζονται με την νοσηλεια ασθενων με νόσο Covid-19, ενώ εχουν γίνει προσωρινές μετακινήσεις επαγγελματιών υγείας από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας της περιοχής. Ωστόσο, για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις το νοσηλευτικό ίδρυμα απαιτείται περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμός.

Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας. Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 66 και είναι όλοι ελληνικής καταγωγής.

Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους). Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 22 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ισχυρή είναι η πιθανότητα πλέον να κλείσουν τα σχολεία σε όλη την χώρα, μία απόφαση που θα ληφθεί αύριο,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.