Μια 42χρονη γυναίκα από την Ορεστιάδα, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με υψηλό πυρετό και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία.

Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην Ορεστιάδα και σε άλλα σημεία του Έβρου,με αφορμή το περιστατικό.

Μεμονωμένα περιστατικά της νόσου, που σποραδικά επανεμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μετά την εκρίζωσή της από τη δεκαετία του 1970, είχαν καταγραφεί και τα προηγούμενα έτη σε παρέβριες περιοχές, με τους ειδικούς επιστήμονες να εικάζουν ότι η επανεμφάνισή της οφείλεται στις μετακινήσεις ατόμων που προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, όπου η ελονοσία εξακολουθεί να ενδημεί.

Σημειώνεται ότι η νόσος μεταδίδεται αποκλειστικά και μόνο από τσίμπημα κουνουπιού που μολύνθηκε από προηγούμενο δήγμα (τσίμπημα) του σε άτομο που έφερε το παράσιτο της ελονοσίας, και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι πιθανό να καθυστερήσουν να εκδηλωθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΟΔΥ, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Κώστα Βενετίδη, θα επισκεφθεί δομές υγείας και συγκεκριμένα σημεία του νομού, προκειμένου να σχηματίσει μία εικόνα για τις ιδιαιτερότητές της περιοχής και για τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλουν την εφαρμογή αυξημένων προληπτικών μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από κουνούπια, όπως η ελονοσία και ο ιός του δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου επίσης καταγράφηκαν φέτος.