ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αδενομύωση: Τα συμπτώματα, οι πιθανές αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι την προκαλεί, αλλά η πάθηση συνήθως υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση

Αδενομύωση: Τα συμπτώματα, οι πιθανές αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

Η αδενομύωση, είναι μια πάθηση η οποία εμφανίζεται όταν ο ιστός που κανονικά επενδύει την μήτρα μεγαλώνει εισχωρώντας στο μυϊκό της τοίχωμα.

Ο μετατοπισμένος ιστός συνεχίζει να δρα κανονικά (πύκνωση, διάσπαση και αιμορραγία) κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου. Μπορεί να προκύψει μια διευρυμένη μήτρα και επώδυνες, βαριές περίοδοι.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί την αδενομύωση, αλλά η πάθηση συνήθως υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση.

Για τις γυναίκες που έχουν σοβαρή ενόχληση από αδενομύωση, υπάρχουν ορμονικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Η αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) θεραπεύει την αδενομύωση.

Αδενομύωση: Συμπτώματα

Μερικές φορές, η αδενομύωση δεν προκαλεί συμπτώματα ή προκαλεί μόνο μια ήπια ενόχληση. Όταν έχει συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι:

  • Βαριά ή παρατεταμένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
  • Σοβαρές κράμπες ή οξύς πυελικός πόνος που μοιάζει “σαν μαχαιριές”κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (δυσμηνόρροια)
  • Χρόνιος πυελικός πόνος
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία)

Η μήτρα μπορεί να γίνει μεγαλύτερη. Αν και μπορεί να μην γνωρίζετε εάν η μήτρα σας έχει όντως διογκωθεί, μπορεί να παρατηρήσετε ευαισθησία ή πίεση στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε παρατεταμένη, βαριά αιμορραγία ή έντονες κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, σε βαθμό που παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

Αδενομύωση: Πιθανές αιτίες

Η αιτία της αδενομύωσης δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, όπως:

  • Διεισδυτική ανάπτυξη ιστού: Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κύτταρα του ενδομητρίου από την επένδυση της μήτρας εισβάλλουν στον μυ που σχηματίζει τα τοιχώματά της. Οι τομές της μήτρας που γίνονται κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, όπως η καισαρική τομή, μπορεί να προάγουν την άμεση εισβολή των ενδομητριακών κυττάρων στο τοίχωμα της μήτρας.
  • Εκ γενετής προέλευση: Άλλοι ειδικοί υποπτεύονται ότι ο ενδομήτριος ιστός εναποτίθεται στον μυ της μήτρας όταν αυτή σχηματίζεται για πρώτη φορά στο έμβρυο.
  • Φλεγμονή της μήτρας που σχετίζεται με τον τοκετό: Μια άλλη θεωρία προτείνει μια σύνδεση μεταξύ της αδενομύωσης και του τοκετού. Η φλεγμονή του βλεννογόνου της μήτρας κατά την περίοδο μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του φυσιολογικού ορίου των κυττάρων που επικαλύπτουν την μήτρα.
  • Βλάβη βλαστοκυττάρων: Μια πρόσφατη θεωρία προτείνει ότι τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών μπορεί να εισβάλουν στον μυ της μήτρας, προκαλώντας αδενομύωση.

Ανεξάρτητα από το πώς αναπτύσσεται η πάθηση, η εξέλιξή της εξαρτάται από τα οιστρογόνα που κυκλοφορούν στο σώμα.

Αδενομύωση: Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για αδενομύωση περιλαμβάνουν:

  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση μήτρας, όπως καισαρική τομή, αφαίρεση ινομυώματος ή διαστολή και απόξεση
  • Γέννηση παιδιού
  • Ηλικία και εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες περιπτώσεις αδενομύωσης εντοπίζονται σε γυναίκες ηλικίας 40 και 50 ετών. Η αδενομύωση σε αυτές τις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερη έκθεση σε οιστρογόνα σε σύγκριση με αυτή των πιο νεαρών γυναικών. Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η πάθηση μπορεί επίσης να είναι κοινή και σε νεότερες γυναίκες.

Αδενομύωση: Πιθανές επιπλοκές

Εάν έχετε συχνά παρατεταμένη, έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μπορεί να αναπτύξετε χρόνια αναιμία, η οποία προκαλεί κόπωση και άλλα προβλήματα υγείας.

Αν και δεν είναι επιβλαβή, ο πόνος και η υπερβολική αιμορραγία που σχετίζονται με την αδενομύωση μπορεί να διαταράξουν τον τρόπο ζωής σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί να αποφύγετε δραστηριότητες που απολαμβάνετε μέχρι πρότινος, επειδή πονάτε ή ανησυχείτε ότι μπορεί να αρχίσετε να αιμορραγείτε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.