ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Άνοια: Η ομιλία μπορεί αποκαλύψει ένα κρυφό σύμπτωμα

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Άνοια: Η ομιλία μπορεί αποκαλύψει ένα κρυφό σύμπτωμα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πιθανό σύμπτωμα της άνοιας που θα μπορούσε να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας και σε συζητήσεις.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η ταχύτητα ομιλίας μπορεί να υποδεικνύει την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Daily Express.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Κέντρο Γηριατρικής Φροντίδας Baycrest στον Καναδά ανακάλυψε ότι η ταχύτητα ομιλίας θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ακριβής ένδειξη της υγείας του εγκεφάλου σε σύγκριση με τη δυσκολία εύρεσης λέξεων, ένα φυσιολογικό φαινόμενο σε ηλικιωμένους.

Τα νέα δεδομένα για την άνοια

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ. Jed Meltzer εξήγησε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αλλαγές στη γενική ταχύτητα ομιλίας μπορεί να αντανακλούν αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ταχύτητα ομιλίας θα πρέπει να ελέγχεται ως μέρος των τυπικών γνωστικών αξιολογήσεων, για να βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύουν έγκαιρα τη γνωστική έκπτωση».

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ageing, Neuropsychology and Cognition , 125 υγιείς εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 90 ετών ολοκλήρωσαν τρεις διαφορετικές αξιολογήσεις.

Μία από τις αξιολογήσεις περιελάμβανε ένα παιχνίδι ονοματοδοσίας εικόνων στο οποίο οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με εικόνες, ενώ έπρεπε να αγνοούν άσχετες λέξεις που άκουγαν από τα ακουστικά τους.

Σε μία ακόμα δοκιμασία, τους ζητήθηκε να περιγράφουν εικόνες από ένα σετ όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά, έχοντας στη διάθεσή τους 2 λεπτά για την κάθε μία. Η τελική αξιολόγηση αποτελούταν από τυπικά τεστ για τον προσδιορισμό των νοητικών ικανοτήτων που τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Πολλές από αυτές τις ικανότητες φάνηκε να επιδεινώνονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας εύρεσης λέξεων. Οι στατιστικές αναλύσεις μάλιστα δεν συσχέτισαν τόσο στενά την παύση για την εξεύρεση των λέξεων με τον κίνδυνο άνοιας, αλλά την χαμηλή ταχύτητα εκφοράς λόγου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην έρευνα αναφέρεται πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μίας διαχρονικής έρευνας, για να προσδιοριστεί αν αυτό το σύμπτωμα, σε συνάρτηση με την πρόοδο της ηλικίας, μπορεί να θεωρηθεί προγνωστικό της άνοιας ή του Αλτσχάιμερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.