ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ουρική αρθρίτιδα: Ποια ροφήματα επιδεινώνουν το πρόβλημα

Ουρική αρθρίτιδα: Ποια ροφήματα επιδεινώνουν το πρόβλημα

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από κρυστάλλους ουρικού οξέος που σχηματίζονται μέσα στις αρθρώσεις. Για πολλούς ανθρώπους, η πρώτη έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας επέρχεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Συχνά, είναι μια κατάσταση που ξυπνά το άτομο από τον ύπνο. Το δάχτυλο του ποδιού θα είναι πολύ ευαίσθητο, κόκκινο, ζεστό, και πρησμένο.

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει:

  • Πόνο
  • Πρήξιμο
  • Ερυθρότητα
  • Θερμότητα
  • Δυσκαμψία στις αρθρώσεις

Εκτός από το μεγάλο δάκτυλο, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει:

  • Τους αστραγάλους
  • Τις φτέρνες
  • Τα γόνατα
  • Τους καρπούς
  • Τα δάχτυλα
  • Τους αγκώνες

Ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προκληθεί από στρεσογόνα γεγονότα, από αλκοόλ, από φάρμακα, ή από κάποια άλλη ασθένεια. Οι πρόωρες εξάρσεις συνήθως περνούν μέσα σε 3-10 ημέρες, ακόμα και χωρίς θεραπεία. Η επόμενη έξαρση μπορεί να συμβεί και μετά από μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό και το οικογενειακό ιστορικό της ουρικής αρθρίτιδας. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Υπερουριχαιμία (υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα)
  • Κρύσταλλοι ουρικού οξέος στο αρθρικό υγρό
  • Περισσότερες από μία εξάρσεις οξείας αρθρίτιδας
  • Αρθρίτιδα που αναπτύσσεται σε 1 ημέρα και δημιουργεί μία πρησμένη, κόκκινη, και ζεστή άρθρωση
  • Έξαρση αρθρίτιδας σε μία μόνο άρθρωση, συνήθως στο δάχτυλο του ποδιού, τον αστράγαλο, ή το γόνατο

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα υγρού από μια φλεγμονώδη άρθρωση και να ψάξει για κρυστάλλους που συνδέονται με την ουρική αρθρίτιδα.

Ουρική αρθρίτιδα: Ποια ροφήματα επιδεινώνουν το πρόβλημα

Ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας ανεβαίνει, όταν η διατροφή σας είναι πλούσια σε πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βρίσκονται επίσης σε μερικά καθημερινά ποτά.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Μπύρα

Η μπύρα περιέχει μεγάλη ποσότητα πουρινών και έχει συνδεθεί επιστημονικά με συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν 350 ml μπύρας ημερησίως ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου μπύρα.

Αλκοόλ

Παρά το γεγονός ότι η μπύρα είναι το χειρότερο ποτό για την ουρική αρθρίτιδα, οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στη νόσο. Το αλκοόλ αναγκάζει τα νεφρά να αποβάλλουν αλκοόλη αντί να για ουρικό οξύ. Αυτό αυξάνει την ποσότητα του ουρικού οξέος στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μία επίθεση ουρικής αρθρίτιδας σε περίπου μία ή δύο ημέρες.

Αναψυκτικά

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας από ζαχαρούχα αναψυκτικά. Αυτή η σύνδεση έχει βρεθεί ότι ισχύει τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό ανά ημέρα είναι αρκετό για να διπλασιάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν ένα αναψυκτικό ανά μήνα.

Χυμός πορτοκάλι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολλοί ζαχαρούχοι χυμοί μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα, αλλά ακόμα και οι φυσικά χυμοί, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, μπορεί επίσης να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας. Έρευνες δείχνουν ότι οι χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που προστίθεται τεχνητά στα αναψυκτικά, αλλά υπάρχει με φυσικό τρόπο στον χυμό του πορτοκαλιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.