ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Καφές: Από αυτή τη σοβαρή νόσο μπορεί να μας προστατεύσει

Καφές: Από αυτή τη σοβαρή νόσο μπορεί να μας προστατεύσει

Η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να επιφέρει μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον για ανθρώπους που φέρουν γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία συσχετίζεται με την κινητική διαταραχή, βάσει νέας μελέτης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ που δημοσιεύεται στο Neurology.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Grace Crotty, κάνει λόγο για «πολλά υποσχόμενα ευρήματα που ενθαρρύνουν τη μελλοντική διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών που θα διερευνήσουν την καφεΐνη και σχετιζόμενες με αυτήν θεραπείες για τη μείωση της πιθανότητας να εκδηλώνουν νόσο Πάρκινσον οι φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου».

«Είναι εξίσου πιθανό τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα να μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτης που θα συμβάλει στο να εντοπιστεί ποια άτομα που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να εκδηλώσουν τη νόσο, υπό την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα καφεΐνης παραμένουν σχετικά σταθερά» προσθέτει η Δρ. Crotty.

Προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον σε ανθρώπους χωρίς γενετική προδιάθεση.

Η νέα αυτή μελέτη ήλθε να εστιάσει στη μετάλλαξη του γονιδίου LRRK2 που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της δεύτερης συχνότερης προοδευτικά εξελισσόμενης εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Δεν εκδηλώνουν, ωστόσο, νόσο Πάρκινσον όλοι οι φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου, και οι επιστήμονες επιχειρούν να εντοπίσουν και άλλους γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση.

Θα μπορούσε ο καφές -η έλλειψή του- να είναι ένας από αυτούς;

Για τις ανάγκες της μελέτης πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ ομάδας 188 πασχόντων από νόσο Πάρκινσον και 180 μη πασχόντων. Σε αμφότερες τις ομάδες περιλαμβάνονταν άτομα με και άνευ μετάλλαξης του γονιδίου LRRK2.

Μεταξύ των ατόμων με τη γονιδιακή μετάλλαξη, οι πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον είχαν 76% χαμηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα τους συγκριτικά με τους μη πάσχοντες. Και μεταξύ των υπολοίπων, οι πάσχοντες από Πάρκινσον είχαν 31% χαμηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα τους έναντι όσων δεν έπασχαν από τη νόσο.

Οι άνθρωποι που είχαν εκδηλώσει νόσο Πάρκινσον και ήταν φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου κατανάλωναν ποσοστό 41% λιγότερης καφεΐνης την ημέρα συγκριτικά με τα άτομα με ή χωρίς τη μετάλλαξη που δεν είχαν εκδηλώσει την κινητική διαταραχή.

Η Δρ Crotty αποσαφήνισε ότι η μελέτη αξιολόγησε τους συμμετέχοντες σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, συνεπώς δεν μπορεί να συνδράμει τους ερευνητές στην κατανόηση της όποιας μακροπρόθεσμης επίδρασης μπορεί να έχει η καφεΐνη στον κίνδυνο εκδήλωσης ή εξέλιξης της νόσου Πάρκινσον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη συσχέτιση, εξ ου και απαιτούνται περισσότερες σχετικές έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.