ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να τρως ακόμα και όταν έχεις χορτάσει οφείλεται σε ενέργειες του εγκεφάλου

Πώς συνηθίζουμε να τρώμε περισσότερο

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να τρως ακόμα και όταν έχεις χορτάσει οφείλεται σε ενέργειες του εγκεφάλου

Έχετε αναρωτηθεί γιατί μερικές φορές ο εγκέφαλος «δυσκολεύεται» να καταλάβει ότι χόρτασες και συνεχίζεις να τρως;

Μια νέα έρευνα συνδέει την κακή αυτή συνήθεια με τα νεύρα του εγκεφάλου, υπεύθυνα για το αίσθημα της όσφρησης και της συμπεριφοράς. Η μελέτη βασίζεται σε μια δομική σύνδεση μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου που προφανώς εμπλέκονται στη ρύθμιση της συμπεριφοράς σίτισης. Όσο πιο ασθενείς είναι οι δεσμοί ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές του εγκεφάλου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος ενός ανθρώπου, σύμφωνα με την μελέτη.

Εγκέφαλος και διατροφικές συνήθειες

Η μελέτη συνδέει κυρίως την περιοχή του συστήματος ανταμοιβής που συνδέεται με την όσφρηση, και την περιοχή του μεσαίου εγκεφάλου, η οποία παίζει ρόλο στις αποκρίσεις κινήτρων συμπεριφοράς σε αρνητικά συναισθήματα.

Όταν ένα άτομο πεινάει, η μυρωδιά του φαγητού είναι πιο ελκυστική. Όσο αυτό το άτομο χορταίνει, η μυρωδιά του φαγητού γίνεται λιγότερο ελκυστική.

Αυτή η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι οσμές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση συγκεκριμένων συμπεριφορών με κίνητρα, όπως το φαγητό.

Ωστόσο, εάν υπάρχουν διαταραχές στα κυκλώματα του εγκεφάλου που βοηθούν στην καθοδήγηση αυτής της συμπεριφοράς, τα «σήματα» που στέλνει ο εγκέφαλος «μπερδεύονται». Αυτό θα μπορούσε να κάνει το φαγητό να ανταμείβει ακόμα και όταν ένα άτομο είναι ήδη χορτασμένο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος δεν θα στείλει το σήμα ότι έχετε χορτάσει σε άτομα που έχουν αδύναμα ή διαταραγμένα κυκλώματα σύνδεσης των δύο περιοχών όσφρησης και συμπεριφοράς, κάτι που τους ωθεί να τρώνε περισσότερο ακόμα και όταν δεν πεινάνε.

Αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας από το Feinberg και συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι η κατανόηση τέτοιων βασικών διαδικασιών του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας και της παχυσαρκίας.

Πως συνηθίζουμε να τρώμε περισσότερο

Διαιτολόγος από το Institute of Digestive Wellbeing, εξηγεί επίσης ότι όταν ένα άτομο τρώει υπερβολικά για πρώτη φορά σε σημείο να αισθάνεται άβολα και να πονάει το στομάχι του, θα το αντιληφθεί ευκολότερα.

Αν όμως το κάνει πολλές φορές, σε σημείο να το συνηθίσει, ο εγκέφαλος θα σταματήσει να στέλνει τα σήματα ότι έχει χορτάσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τελικά, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να μην κάνει το άτομο να νιώθει τόσο άβολα όσο την πρώτη φορά. Η σύνδεση του εγκεφάλου καταλήγει να «σπάει» λόγω της συχνής αγνόησης του σήματος που στέλνει ο εγκέφαλος για να σταματήσει το άτομο να τρώει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.