Καφές: Πόσο καλό ή κακό κάνει να πίνουμε κάθε μέρα;

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα

Καφές: Πόσο καλό ή κακό κάνει να πίνουμε κάθε μέρα;

Χωρίς αυτόν δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου, αλλά ταυτόχρονα έχει κατηγορηθεί για τα μύρια όσα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καφές κάνει καλό στον οργανισμό μας. Ωστόσο ποια είναι η ιδανική ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα, χωρίς να αγχωνόμαστε για τις συνέπειες στην υγεία μας; Και φυσικά ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να τον καταναλώνουμε;

Κάθε χρόνο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια κούπες καφέ. Ίσως να είναι από τις πιο αγαπημένες καθημερινές μας συνήθειες και για τους περισσότερους να είναι αδιανόητο να ξεκινήσει η ημέρα χωρίς μια γουλιά καφέ.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει: 3 φλιτζάνια την ημέρα είναι ό,τι πρέπει για να έχουμε όλα τα δυνατά οφέλη στην υγεία μας αλλά και τον εγκέφαλό μας.

Γιατί 3 φλιτζάνια; Μια πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένους συσχετίζει την κατανάλωση καφέ με τη γνωστική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα δείγμα 676 ανθρώπων, όσοι έπιναν συστηματικά καφέ εμφάνιζαν λιγότερη γνωστική εξασθένηση σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Δεν πρέπει όμως να καταναλώνονται πάνω από 600mg καφεϊνούχων ποτών την ημέρα, ενώ τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας χαρακτηρίζουν ως «υπερβολική» την κατανάλωση καφέ που ξεπερνά τα 10 φλιτζάνια (των 240 ml περίπου) σε ημερήσια βάση.

Ο Επιδημιολόγος του Harvard, Rob van Dam αναφέρει πως οι μελέτες του δεν υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για τους ανθρώπους που πίνουν μέχρι και 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Παράλληλα, όσοι έπιναν 3 φλιτζάνια την ημέρα εμφάνισαν την καλύτερη γνωστική λειτουργία από όλους. Μια έρευνα του Χάρβαρντ, πολύ μεγαλύτερου ποσοτικού δείγματος (208,501 συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες) ενισχύει τον παραπάνω ισχυρισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε θέμα τη μακροζωία και τις πιθανότητες θανάτου τα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, όσοι έπιναν καφέ εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν, ενώ η ιδανική ποσότητα είναι από 3,1 έως 5 φλιτζάνια ημερησίως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.