ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι έξι πιο συνηθισμένοι λόγοι που σας πιάνουν κράμπες όταν γυμνάζεστε

Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Οι έξι πιο συνηθισμένοι λόγοι που σας πιάνουν κράμπες όταν γυμνάζεστε

Οι μυϊκές κράμπες είναι μια προσωρινή αλλά συχνά έντονη ακούσια σύσπαση του σκελετικού μυός που μπορεί να προκύψει για πολλούς λόγους.

Οι έξι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους έχετε κράμπες όταν γυμνάζεστε:

1. Αφυδάτωση

Τα οφέλη της ενυδάτωση δεν αμφισβητούνται και το να πίνετε άφθονο νερό διασφαλίζει ότι το σώμα σας παραμένει σε καλή κατάσταση, σας κρατά σε φόρμα, ενισχύει την ενέργειά σας, κρατά μακριά την πείνα και τις λιγούρες και σβήνει την δίψα. Από την άλλη η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα σας.

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες καθώς επηρεάζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και βλάπτει τη μυϊκή λειτουργία.

2. Ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Απαραίτητα μέταλλα και ηλεκτρολύτες όπως το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο παίζουν βασικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των μυών. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων μπορεί να διαταράξει τη συστολή των μυών και να προκαλέσει κράμπες κατά τη διάρκεια της προπόνησής.

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αυτούς τους ηλεκτρολύτες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κράμπες. Οι μπανάνες, τα φυλλώδη χόρτα, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές.

3. Υπερπροσπάθεια

Η υπερβολική προπόνηση ή η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη μυϊκή κράμπα. Το να πιέζετε τους μύες ή να εκτελείτε έντονες ασκήσεις χωρίς σωστή προθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή κόπωση και κράμπες. Αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων σας για να μπορέσουν οι μύες σας να προσαρμοστούν.

4. Φτωχή διατροφή

Μία διατροφή με τα σωστά θρεπτικά συστατικά είναι απίστευτα σημαντική. Στην πραγματικότητα η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή λειτουργία, αυξάνοντας την πιθανότητα να εμφανιστούν κράμπες όταν γυμνάζεστε.

Μαζί με τροφές που είναι πλούσιες σε ηλεκτρολύτες, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ολοκληρωμένη καλά ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει άφθονα μέταλλα και βιταμίνες.

5. Δεν κάνετε προθέρμανση

Η παράλειψη προθέρμανσης είναι ένα κοινό λάθος γυμναστικής. Το να μην κάνετε διατάσεις πριν ή μετά την προπόνηση μπορεί να προκαλέσει κράμπες. Πριν από την σωματική δραστηριότητα, προθερμάνετε τους μύες σας σταδιακά. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και προετοιμάζει τους μύες σας, μειώνοντας τον κίνδυνο κράμπες.”

6. Ακατάλληλα παπούτσια

Τα ακατάλληλα ή φθαρμένα παπούτσια μπορούν να οδηγήσουν σε κακή στήριξη του ποδιού, να αλλοιώσουν το βάδισμά και να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι πιο απλές λύσεις για να σταματήσετε μία κράμπα

  • Τεντώστε και κάντε μασάζ στους μυς σας.
  • Πιείτε νερό.
  • Σηκωθείτε και περπατήστε, ή “τινάξτε” λίγο τα πόδια σας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.