ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι μύθοι και οι αλήθειες σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Οι φωνές των ειδικών «πνίγονται» μέσα σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Οι μύθοι και οι αλήθειες σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Αν και ο συγκεκριμένος ιός υπάρχει από το 1958, ο ΠΟΥ μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο σήμανε τον συναγερμό, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου τα απαραίτητα μέτρα να ληφθούν για τον περιορισμό της διασποράς της ασθένειας.

Ευλογιά των πιθήκων – Οι μύθοι και οι αλήθειες

Για μια ακόμα φορά, όμως, οι φωνές των ειδικών «πνίγονται» μέσα σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης, με έναν από τον πλέον διαδεδομένο μύθο σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων να είναι πως πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

«Η αντίληψη αυτή δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Εάν ο κόσμος λανθασμένα νομίζει ότι πρόκειται για ένα ΣΜΝ, τότε δεν θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται για να προφυλαχθεί», είπε η λοιμωξιολόγος δρ. Λίντα Γιάνσεϊ στο «Health Line».

Όπως εξήγησε η ίδια, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως ο συγκεκριμένος ιός πλήττει πρωτίστως τα ζώα και έτσι εύκολα μπορεί να μεταδοθεί σε αυτά από τον άνθρωπο.

«Προσπαθούμε σκληρά να ενημερώσουμε τους ασθενείς, έτσι ώστε να μην έχουν καμία επαφή με ζώα, οικόσιτα ή άγρια, έτσι ώστε να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού στα ζώα της κάθε κοινότητας», πρόσθεσε η Γιάνσεϊ.

‘Ένας ακόμα μύθος είναι και η αντίληψη πως ο ιός της ευλογιάς θα έπρεπε να ανησυχεί μόνο τους γκέι και τους μπαϊσέξουαλ άνδρες.

Η συγκεκριμένη άποψη στιγματίζει αυτές τις κοινότητες, οι οποίες δεν ευθύνονται για την εμφάνιση του ιού, ενώ εφησυχάζονται και άτομα που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες κοινότητες αλλά θα μπορούσαν να κολλήσουν. Ταυτόχρονα, ο στιγματισμός αυτός εμποδίζει και τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από το να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αντίθεση με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.