ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Νέα έρευνα: Κατά 38% θα μπορούσε να μειώσει το άγχος κάθε επιπλέον ώρα ύπνου

Για κάθε πρόσθετο χτύπο ανά λεπτό, οι πιθανότητες να βιώνει κανείς άγχος αυξάνονταν κατά 3,6%

Νέα έρευνα: Κατά 38% θα μπορούσε να μειώσει το άγχος κάθε επιπλέον ώρα ύπνου

Μια νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ (UVM), διαπίστωσε αλλαγές στα επίπεδα του άγχους, ανάλογα με τον χρόνο που κοιμάται κάποιος.

Δεδομένου του πόσο κρίσιμος είναι ο ύπνος για τη σωματική και ψυχική υγεία, η ερευνητική ομάδα υποψιάστηκε ότι μπορεί να υπάρχουν σήματα στα δεδομένα ύπνου, όπως είπε η Λάουρα Μπλούμφιλντ, ερευνητική επίκουρη καθηγήτρια Μαθηματικών και Στατιστικής, καθώς και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο PLOS Digital Health.

«Οι αλλαγές στο άγχος είναι ορατές», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Τι έδειξε η έρευνα για το άγχος και τον ύπνο

Κατά την ανάλυση των βασικών δεδομένων ύπνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν «συνεπείς συσχετίσεις» μεταξύ των αξιολογήσεων του αντιλαμβανόμενου άγχους των ανθρώπων και παραγόντων, όπως ο συνολικός χρόνος ύπνου, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και ο αναπνευστικός ρυθμός.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν λιγότερες από τις συνιστώμενες 8 έως 10 ώρες ύπνου για τους νέους ενήλικες, τα λεπτά έχουν σημασία.

Για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου που καταγράφηκε, οι πιθανότητες να αναφέρει κάποιος μέτριο έως υψηλό άγχος μειώθηκαν κατά περίπου 38%.

Οι νυχτερινοί καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης προσέφεραν περισσότερες ενδείξεις, σύμφωνα με το MedicalXPress.

Για κάθε πρόσθετο χτύπο ανά λεπτό, οι πιθανότητες να βιώνει κανείς άγχος αυξάνονταν κατά 3,6%.

Μάλιστα, η Λάουρα Μπλούμφιλντ είναι κύρια ερευνήτρια της μελέτης LEMURS (Lived Experience Measured Using Rings Study) – μιας διαχρονικής μελέτης που άρχισε στο UVM το 2022 και παρακολουθεί εκατοντάδες πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές, 24 ώρες την ημέρα, χρησιμοποιώντας έναν φορητό βιοαισθητήρα, αλλά και έρευνες σχετικά με την ευημερία τους.

Αυτή είναι η πρώτη δημοσίευση με αξιολόγηση από ομότιμους από το LEMURS και δείχνει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από wearables, μπορούν να αποκαλύψουν αλλαγές στην κατάσταση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

«Η μελέτη έδειξε ότι οι μετρήσεις ύπνου από τον φορητό βιοαισθητήρα, προέβλεπαν το αντιληπτό επίπεδο άγχους των συμμετεχόντων», εξήγησε η Λάουρα Μπλούμφιλντ και συμπλήρωσε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εάν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε σε πραγματικό χρόνο ότι κάποιος βιώνει αυξημένο άγχος, ίσως υπάρξει η ευκαιρία να προσφέρουμε χρήσιμες παρεμβάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εφαρμογή παρεμβάσεων, αλλά το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των μετρήσεων ύπνου και των μετρήσεων ψυχικής υγείας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.