ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ποια οινοπνευματώδη ποτά βλάπτουν περισσότερο το δέρμα; – Τι μπορείτε να κάνετε για να αμβλύνετε τις επιδράσεις

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την όψη του δέρματος

Ποια οινοπνευματώδη ποτά βλάπτουν περισσότερο το δέρμα; – Τι μπορείτε να κάνετε για να αμβλύνετε τις επιδράσεις

Δύσκολη αποδεικνύεται για την επιδερμίδα μας η εορταστική περίοδος, καθώς η κακή διατροφή και τα ξενύχτια επηρεάζουν την υγεία και την ομορφιά της. Εξίσου σημαντικός είναι, όμως, και ο ρόλος του αλκοόλ, που μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σ’ αυτήν.

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, καθώς προκαλεί:

  • Αφυδάτωση
  • Διαταραχή του ύπνου
  • Μείωση του κολλαγόνου

Εκτός από αισθητικές επιπτώσεις, το αλκοόλ έχει άμεσο αντίκτυπο και στο δέρμα με ακμή, ψωρίαση ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. «Η κατανάλωση ακόμα και δύο ποτών την ημέρα επηρεάζει όλα τα κύτταρα και τις μεμβράνες του οργανισμού. Στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, κοκκίνισμα και μείωση της ελαστικότητάς του», τονίζει.

Αφυδάτωση και ύπνος

Πώς μπορεί όμως να έχει τόσες συνέπειες το αλκοόλ; Το πρώτο πρόβλημα είναι οι διουρητικές ιδιότητές του. Εξαιτίας αυτών, στερεί υγρά από τον οργανισμό, προκαλώντας αφυδάτωση. Αυτή εκδηλώνεται με ξηρότητα και μικρά σκασίματα στο δέρμα.

Το σώμα μαζί με τα υγρά χάνει επίσης βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες. Έτσι, το ξηρό δέρμα αποκτά γρηγορότερα ρυτίδες, χάνει την λάμψη και το υγιές χρώμα του και φαίνεται θαμπό και ταλαιπωρημένο.

Εκτός από την ξηροδερμία, η κατανάλωση αλκοόλ έχει επιπτώσεις στη διάρκεια και στην ποιότητα του ύπνου. Παρότι, όσοι πίνουν κοιμούνται ευκολότερα, είναι πιθανόν ο ύπνος τους να μην είναι ήρεμος και συνεχόμενος.

Ο κακής ποιότητας ύπνος είναι γνωστή αιτία δημιουργίας μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Κάνει επίσης ωχρή και θαμπή την επιδερμίδα.

Κοκκίνισμα

Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να αυξήσουν και την πιθανότητα εμφάνισης ερυθρότητας στο δέρμα. Αυτή οφείλεται στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων από την απελευθέρωση ισταμινών. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων ροδόχρους ακμής.

Η ροδόχρους ακμή είναι μία συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση. Προκαλεί ερυθρότητα η οποία εντοπίζεται συνήθως:

  • Στα μάγουλα
  • Στη μύτη
  • Στο πηγούνι
  • Στο μέτωπο

Σπανιότερα παρατηρείται ερυθρότητα και στο δέρμα του κρανίου, τα αυτιά, τον λαιμό και το στήθος. Η ροδόχρους ακμή μπορεί να εκδηλωθεί επίσης με φλύκταινες και σπυράκια, αλλά και ορατά αιμοφόρα αγγεία, εξηγεί ο δρ Στάμου.

Για την ύφεση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θεραπείες με λέιζερ και φωτοθεραπεία. Η τελευταία επιλέγεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια, διότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού του δέρματος. Επιπλέον, δεν προκαλεί τις παρενέργειες που ενδεχομένως να δώσουν τα από του στόματος φάρμακα, εξηγεί ο δρ Στάμου.

Άλλοι κίνδυνοι

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε εμφάνιση ψωρίασης, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας ή δισκοειδούς εκζέματος. Μακροπρόθεσμα μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων, αλλά και καρκίνου του δέρματος.

Εάν εξ άλλου προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, μπορεί το δέρμα να γίνει πιο ωχρό, να εμφανιστούν μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, κνησμός και τηλαγγειεκτασία.

Το είδος του αλκοόλ

Ρόλο στις επιπτώσεις παίζει και το είδος του αλκοόλ που θα καταναλωθεί. Σύμφωνα με τον δρ Στάμου, καλό είναι να αποφεύγονται τα κρασιά, η μπύρα και τα κοκτέιλ διότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τις πιθανότητες φλεγμονής και ακμής.

Αντιθέτως, τα λεγόμενα διαυγή ποτά (λ.χ. βότκα, τεκίλα, τζιν) αποτελούν ασφαλέστερες επιλογές, αφού αποβάλλονται ταχύτερα από το σώμα και έχουν λιγότερη ζάχαρη.

«Εδώ και μερικά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία προτιμώνται από ολοένα περισσότερα άτομα, αλλάζοντας τις τάσεις της εποχής. Η μεγάλη πλειονότητα, όμως, των ανθρώπων εξακολουθεί και πίνει μερικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα», αναφέρει ο δρ Στάμου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όσοι ενδώσουν αυτές τις ημέρες στο αλκοόλ, καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι να μετριάσουν τις επιπτώσεις του και να αναγεννήσουν το δέρμα τους.

Πρωταρχικό στόχο πρέπει να αποτελεί η καλή ενυδάτωση του οργανισμού και της επιδερμίδας. Γι’ αυτό για κάθε ποτό που καταναλώνεται, πρέπει να λαμβάνεται και ένα ποτήρι νερό. Αυτό όχι μόνο ενυδατώνει το σώμα, αλλά συμβάλλει στην ταχύτερη αποβολή του αλκοόλ, το οποίο αποτελεί τοξίνη για τον οργανισμό.

Καθημερινά πρέπει επίσης να ακολουθείται μία ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με ενυδατικά προϊόντα. Αυτό θα προσφέρει ανακούφιση στο ξηρό δέρμα και θα ελέγξει την ένταση της έξαρσης ορισμένων δερματοπαθειών. Θα πρέπει να προτιμώνται τα προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, ότι η επαναφορά του δέρματος εξαρτάται και από την ηλικία και την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται. Η ηλικία επηρεάζει την ποσότητα του κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μετά τις γιορτές η “αποτοξίνωση” θα δώσει την ευκαιρία στο δέρμα να αναγεννηθεί, ειδικά εάν συνδυαστεί με ξεκούραση, πλούσια σε βιταμίνες διατροφή και αισθητικές θεραπείες, όπως μεσοθεραπεία, microneedling, αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, κ.ά.», καταλήγει ο δρ Στάμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.