ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προσοχή: Aυτά είναι τα προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να ανακατεύεις – Τι μπορεί να συμβεί

Αν δεν προσέξεις αυτούς τους συνδυασμούς, θα μπορούσες να δημιουργήσεις τοξικά αέρια

Προσοχή: Aυτά είναι τα προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να ανακατεύεις – Τι μπορεί να συμβεί

Υπάρχει κάτι απίστευτα ικανοποιητικό στο να παρακολουθείς τους δημιουργούς του TikTok να συνδυάζουν υπερβολική ποσότητα προϊόντων καθαρισμού για να καθαρίσουν σε βάθος τα πάντα, από τουαλέτες μέχρι νεροχύτες κουζίνας. Όμως, ενώ μπορεί να σκέφτεσαι να το δοκιμάσεις, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο συνδυασμός ορισμένων προϊόντων καθαρισμού μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

«Ορισμένες χημικές ουσίες καθαρισμού μπορεί να είναι πολύ δηλητηριώδεις όταν αναμιγνύονται μεταξύ τους και γενικά τα προϊόντα καθαρισμού δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύονται μεταξύ τους λόγω του κινδύνου ανεπιθύμητων τοξικών επιπτώσεων στην εισπνοή», λέει η ιατρική τοξικολόγος Kelly Krisna Johnson-Arbor.
Επιπλέον, ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η ανάμειξη προϊόντων κάνει τον καθαρισμό πιο γρήγορο ή πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με την Δρ. Johnson-Arbor, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Επομένως, διατήρησε τον καθαρισμό σου απλό και μείνε ασφαλής, αποφεύγοντας να κάνεις τους παρακάτω συνδυασμούς επικίνδυνων προϊόντων.

Καθαριστικό λεκάνης και χλωρίνη

Οι τουαλέτες μπορεί να λερωθούν αρκετά, και μερικές φορές ο καθαρισμός με καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας δεν είναι αρκετός για να αφαιρέσεις όλη τη βρωμιά της επιφάνειας. Έτσι, ενώ μπορεί να μπεις στον πειρασμό να προσθέσεις λίγη χλωρίνη, είναι καλύτερο να το αποφύγεις. Η Dr. Johnson-Arbor λέει ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο μείγμα. «Ο συνδυασμός καθαριστικού λεκάνης τουαλέτας και χλωρίνης μπορεί να δημιουργήσει τοξικά αέρια», λέει. «Η εισπνοή οποιουδήποτε από αυτά τα αέρια μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό της μύτης και του λαιμού, ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή. Για όσους έχουν άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες πνευμονικές ασθένειες, μπορεί να προκύψουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μετά την εισπνοή αυτών των χημικών ουσιών και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε θάνατο».

Αν και αυτός ο κανόνας μπορεί να μην ισχύει για κάθε καθαριστικό λεκάνης στην αγορά, είναι γενικά επικίνδυνο να αναμειγνύεται η χλωρίνη με οτιδήποτε. Εάν εκτεθείς σε κάποια από αυτές τις χημικές ουσίες και έχεις δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να βγεις αμέσως έξω για να πάρεις καθαρό αέρα. «Εάν τα ερεθιστικά συμπτώματα επιμείνουν μετά από 10 έως 15 λεπτά ή εάν έχεις ιστορικό άσθματος ή άλλων πνευμονικών παθήσεων, μπορεί να χρειαστεί να πας σε ένα κέντρο επείγουσας φροντίδας».

Χλωρίνη και Αμμωνία

Η Jenna Arkin, επικεφαλής καινοτομίας για την ECOS, μια μάρκα μη τοξικών προϊόντων καθαρισμού, λέει ότι κάποια προϊόντα δεν αναγράφουν τα συστατικά τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι καταναλωτές να συνδυάζουν ακούσια πράγματα που δεν θα έπρεπε. Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα αυτού είναι η χλωρίνη και η αμμωνία. «Η χλωρίνη – που βρίσκεται σε λευκαντικά προϊόντα πλυντηρίου, καθαριστικά τουαλέτας και ορισμένα απολυμαντικά – αναμεμειγμένη με αμμωνία, που βρίσκεται πιο συχνά σε καθαριστικά τζαμιών, οδηγεί σε μια χημική αντίδραση που δημιουργεί ένα τοξικό αέριο χλωραμίνης. Σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση, αυτό το αέριο μπορεί να είναι θανατηφόρο».

Λευκαντικό και Ξίδι

Η ανάμειξη καθαρού λευκαντικού χλωρίου ή προϊόντων με βάση τη χλωρίνη και λευκό ξύδι, καθαριστικό ξίδι ή ακόμα και μη τοξικά διαλύματα με βάση το ξύδι μπορεί να είναι επικίνδυνη. . «Η ανάμειξη χλωρίνης και ξιδιού —ή οποιουδήποτε όξινου προϊόντος, όπως το καθαριστικό τουαλέτας— είναι επικίνδυνη», λέει ο David A. Walla, επικεφαλής επιστήμονας για το Defunkify. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήχα, αναπνευστικά προβλήματα, καύση και υγρά μάτια».

Υπεροξείδιο του Υδρογόνου και Ξίδι

Σκέφτεσαι να αναμίξεις προϊόντα με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου με ξύδι; Ο Walla προειδοποιεί ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το ξύδι δημιουργούν υπεροξικό οξύ. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι μόνο πολύ διαβρωτικός, αλλά ενέχει επίσης κίνδυνο για τα μάτια, το δέρμα, το λαιμό, τη μύτη, ακόμη και τους πνεύμονες.

Καθαριστικό σιφονιού και χλωρίνη

Οι σωλήνες σου έχουν δυσοσμία; Μπορεί να νομίζεις ότι το να ρίχνεις χλωρίνη μετά το καθαριστικό είναι το κόλπο για την εξάλειψη αυτής της μυρωδιάς, αλλά η Carol Mehas, ιδρύτρια της οικολογικής μάρκας καθαρισμού Arbour, προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο. «Είναι μια συνταγή για θανατηφόρα αντίδραση σε έναν πολύ μικρό σωλήνα. Τα καθαριστικά αποχετεύσεων συνήθως κατασκευάζονται με υδροξείδιο του νατρίου για να διασπάσουν χημικά τη συσσώρευση και την καυστική ποτάσα για να επιταχύνουν την καταστροφή της οργανικής ύλης», λέει. «Δεδομένου ότι η αποχέτευση είναι ένας μικρός περιορισμένος χώρος, τα επιβλαβή αέρια που σχηματίζονται από τις χημικές αντιδράσεις δεν έχουν πού να πάνε παρά

Οινόπνευμα και χλωρίνη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσπαθείς να απολυμάνεις την μπανιέρα ή τον πάγκο σου; Μην συνδυάζεις χλωρίνη και οινόπνευμα, γιατί δημιουργεί χλωροφόρμιο. «Αυτός ο εξαιρετικά τοξικός συνδυασμός μπορεί να βλάψει τα μάτια, το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα», λέει ο Walla.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.