ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ισπανία: Προθεσμία 5 ημερών του Μ. Ραχόι σε Καταλονία για να «επανορθώσει» (φωτό, βίντεο)

Ισπανία: Προθεσμία 5 ημερών του Μ. Ραχόι σε Καταλονία για να «επανορθώσει» (φωτό, βίντεο)

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe η ισπανική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι.

Αν ο Πουτζδεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να “επανορθώσει”. Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Νωρίτερα την Τετάρτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας στη Μαδρίτη, ο Ραχόι κατηγόρησε τον ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν ότι δημιούργησε «σκόπιμη σύγχυση» με τη χθεσινή του ομιλία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει «την σταθερότητα».

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, το αν η Καταλονία κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

«Αυτή η έκκληση -πριν τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματός μας- επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες τη σαφήνεια και την ασφάλεια που απαιτεί ένα θέμα τέτοιας σημασίας» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση την οποία βιώνει η Καταλονία και να επιστρέψει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ηρεμία. Και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Το άρθρο 155, εφόσον ενεργοποιηθεί, ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, ένα σενάριο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα.

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός απείλησε ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.