ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Προώθηση του L-159BAT από την Aero Vodochody με βάση πρόγραμμα της τσεχικής αεροπορίας

Προώθηση του L-159BAT από την Aero Vodochody με βάση πρόγραμμα της τσεχικής αεροπορίας

Η τσεχική Aero Vodochody που προωθεί το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης L-159B, παρουσίασε πρόσφατα μία εναλλακτική πρόταση χαμηλότερου κόστους που ονόμασε L-159BAT.

Η τσέχικη αεροπορία ζήτησε από την εταιρεία την τροποποίηση 24 επιθετικών L-159A από τα 72 που συνολικά διαθέτει σε διθέσια εκπαιδευτικά, που όμως θα διατηρούν την ικανότητα μεταφοράς του ίδιου οπλικού φορτίου. Το L-159 BAT που θα έχει πρακτικά τις ίδιες δυνατότητες με το διθέσιο L-159B, μία σχεδίαση βασισμένη στο επιτυχημένο L-39/59, θα προέλθει από την αντικατάσταση του πρόσθιου τμήματος της ατράκτου (η άτρακτος του L-159 αποτελείται από δύο τμήματα, το πρόσθιο και το οπίσθιο). Τα 24 τσεχικά L-159A θα αποσυναρμολογηθούν σε πρώτη φάση. Οι πτέρυγες τους μαζί με το ουραίο τμήμα θα διατηρηθούν και η Aero Vodochody θα κατασκευάσει νέες πρόσθιες ατράκτους με διθέσια διάταξη, καθώς κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη και χρονοβόρος η τροποποίηση των παλαιών. Πριν από την επανασυναρμολόγηση παλαιών και νέων τμημάτων θα αντικατασταθούν οι παλαιές καλωδιώσεις με νέες, όπως και το σύνολο των ελαστικών δακτυλίων και ενώσεων καθώς και οι σωληνώσεις των υδραυλικών δικτύων. Πρακτικά δηλαδή τα αεροσκάφη που θα προκύψουν θα είναι καινούρια και εξοπλισμένα στα ίδια περίπου επίπεδα με το L-159B. Θα διαθέτουν δηλαδή ασυρμάτους ARC-210 (UHF/VHF) της Rockwell/Collins, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης συνδυασμένο με GPS τύπου Η-764G της Honeywell, σύστημα IFF τύπου ΑΝ/APX-100 της Raytheon, μονάδα HUD, από μία (και όχι δύο όπως στο L-159B) έγχρωμη οθόνη απεικόνισης στοιχείων πολλαπλών λειτουργιών σε κάθε θάλαμο διακυβέρνησης, υπολογιστή αποστολής, αρτηρία διασύνδεσης συστημάτων και όπλων Mil-Std-1553B και ανεξάρτητο υπολογιστή στοιχείων αέρος. Το L-159BAT όπως και το –Β θα είναι επίσης εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού και διάγνωσης βλαβών, σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των παραμέτρων λειτουργίας του κινητήρα F124-GA-100 και σύστημα καταγραφής πτήσης.

Το L-159BAT προσφέρεται ως μία σημαντικά πιο οικονομική ενδιάμεση λύση και στην ελληνική ΠΑ για την κάλυψη των αναγκών της στο προκεχωρημένο και επιχειρησιακό στάδιο εκπαίδευσης. Στην διαδικασία αυτή δε, η Aero Vodochody είναι διατεθιμένη σε συνεργασία με την ΕΑΒ, να προσφέρει και υπηρεσίες υποστήριξης των αεροσκαφών σε συνδυασμό με την δημιουργία και υποστήριξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος εκπαίδευσης στο έδαφος (GBTS-Ground Based Training System).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.