ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

F-35: Εξαγγελίες Τραμπ για εξ΄ολοκλήρου παραγωγή στις ΗΠΑ – Τι θα σημάνει αυτό στις «σύμμαχες» χώρες του ΝΑΤΟ

F-35: Εξαγγελίες Τραμπ για εξ΄ολοκλήρου παραγωγή στις ΗΠΑ – Τι θα σημάνει αυτό στις «σύμμαχες» χώρες του ΝΑΤΟ

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δημιούργησε ανησυχία στις χώρες του ΝΑΤΟ λέγοντας πως η πανδημία θα φέρει τεράστιες αλλαγές στα εξοπλιστικά προγράμματα, με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν την πλήρη κυριότητα της παραγωγής των F-35.

Η ιδέα του Τραμπ για τη δημιουργία όλων των διαφορετικών εξαρτημάτων του F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες απεικονίζει τη θέληση για μετριασμό των τρωτών σημείων της εξοπλιστικής αλυσίδας των ΗΠΑ. Ένα «τυφλό σημείο» που για οικονομικούς λόγους όλοι αγνοούσαν. Η πανδημία άλλωστε ανέδειξε το πόσο μεταβλητή είναι η αγορά και οι ΗΠΑ δεν αντέχουν να ζουν με την αβεβαιότητα. Μελλοντικά lockdowns στις χώρες που κατασκευάζονται τα ανταλλακτικά του F-35 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Άλλωστε οι επιπτώσεις του κορωνοϊού έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους όσον αφορά τη γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Lockheed Martin θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη αν η πτώση δεν ξεπεράσει το 15%. Ο αμερικανικός κολοσσός αναμένεται να παραδώσει από 18 έως και 24 λιγότερα αεροσκάφη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος έκανε λόγο για την παραγωγή 141 F-35.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Lockheed Martin και υπεύθυνο του προγράμματος των F-35, Γκρεγκ Ούλμερ, από τις 23 Μαΐου θα υπάρξει περικοπή των εργατοωρών στη μονάδα παραγωγής του Τέξας.

Πόσο πιθανό είναι ένα F-35 «made in USA»
Οι έξι εναπομείναντες εταίροι, εκτός των ΗΠΑ, στην κοινοπραξία των stealth μαχητικών (Καναδάς, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο) άκουσαν με τρόμο τις εξαγγελίες Τραμπ καθώς μία τέτοια αλλαγή στην παραγωγή θα σήμαινε το τέλος χιλιάδων θέσεων εργασίας σε κάθε χώρα και δεδομένης της ύφεσης που έρχεται, βάζει στα χέρια τους μία ωρολογιακή βόμβα.

Η εύρεση νέων προμηθευτών στο εσωτερικό των ΗΠΑ για, κυριολεκτικά, χιλιάδες εξαρτήματα θα καθυστερήσει αναπόφευκτα το πρόγραμμα ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ακόμη δεν έχει βρεθεί προμηθευτής που θα πάρει τη θέση της Τουρκίας στο πρόγραμμα, ένα χρόνο σχεδόν μετά τον οριστικό αποκλεισμό της.

Την ίδια ώρα διακυβεύεται και η αμερικανική αξιοπιστία εντός του NATO. Και τα έξι μέλη της κοινοπραξίας βρίσκονται εντός της ατλαντικής συμμαχίας και ο αποκλεισμός τους από το πρόγραμμα θα δημιουργούσε εντάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.