Γερμανία: Χάκερ επιτέθηκαν σε νοσοκομείο του Ντίσελντορφ – Πέθανε γυναίκα που έπρεπε να χειρουργηθεί

Γερμανία: Χάκερ επιτέθηκαν σε νοσοκομείο του Ντίσελντορφ – Πέθανε γυναίκα που έπρεπε να χειρουργηθεί

Θρίλερ στον κυβερνοχώρο με έναν νεκρό είχαμε στη Γερμανία, όταν χάκερ επιτέθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ. Όταν το ανακάλυψαν ήταν πλέον αργά.

«Ψηφιακό έμφραγμα» υπέστη το γερμανικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όταν τα πάντα «νέκρωσαν». Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, ψηφιακό υλικό με ιστορικά των ασθενών, ακόμα και οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν, εξαιτίας της επίθεσης που δέχθηκαν από χάκερ.

«Δεν μπορούσε να κινηθεί κανένα ασθενοφόρο, κανένα ελικόπτερο. Τα εξωτερικά ιατρεία νέκρωσαν. Ήταν μια τρομακτική περίοδος για εμάς και τους ασθενείς», εξήγησε ο ιατρικός διευθντής, Φρανκ Σνάιντερ.

Οι χάκερς «κλείδωσαν» συνολικά τριάντα σέρβερ και σε έναν εξ αυτών άφησαν μια εκβιαστική επιστολή, ώστε να έρθουν οι αρχές του πανεπιστημίου σε επικοινωνία μαζί τους. Δεν απαίτησαν χρήματα.

Ωστόσο, η επίθεσή τους απέβη μοιραία για μια γυναίκα, που μόλις είχε διακομίστηκε στα επείγοντα κι έπρεπε να εγχειριστεί αμέσως. «Με το ίδιο ασθενοφόρο, που διακομίστηκε στο Ντίσελντορφ, η γυναίκα διακομίστηκε στο Βούπερταλ, 30 χιλιόμετρα μακριά. Η διάρκεια της διαδρομής είναι μόνο 30 λεπτά, αλλά η ασθενής δεν άντεξε και κατέληξε», ενημέρωσαν από της εισαγγελία του Βούπερταλ, που έχει αναλάβει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.

Είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο κρούσμα κυβερνοεπίθεσης με νεκρό.

Ο στόχος των δραστών ήταν αποκλειστικά το πανεπιστήμιο κι όχι το νοσοκομείο, το οποίο χτυπήθηκε κατά λάθος, όπως εκτίμησε ο Κρίστοφ Χέμπεκερ από την εισαγγελία της Κολωνίας. «Με βάση τα όσα συνέβησαν, υποθέτουμε ότι επρόκειτο περί λάθους, ότι οι δράστες δεν ήθελαν να “κλειδώσουν” τους σέρβερ του νοσοκομείου, αλλά μόνο του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ», επεσήμανε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξάλλου, μόλις ενημερώθηκαν για την κατάσταση έδωσαν τους κωδικούς, για να «ξεκλειδώσουν» οι σέρβερ. Η λειτουργία του νοσοκομείου, βέβαια, θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες για να επανέλθει πλήρως. Όπως εξήγησε ο Φρανκ Σνάιντερ, προς το παρόν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν επείγοντα περιστατικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.