ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βενεζουέλα: Μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ ο Ν.Μαδούρο απελευθέρωσε Αμερικανούς φυλακισμένους

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πήγε στον Ν.Μαδούρο για να βρει πετρέλαιο

Βενεζουέλα: Μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ ο Ν.Μαδούρο απελευθέρωσε Αμερικανούς φυλακισμένους

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Νικολάς Μαδούρο με την αμερικανική κυβέρνηση η Βενεζουέλα απελευθέρωσε δύο φυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες, σε μια προφανή χειρονομία καλής θέλησης

Ένας από τους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη ήταν ο Γκουστάβο Καρντένας, μεταξύ των έξι στελεχών της Citgo oil που είχαν συλληφθεί το 2017 και καταδικάστηκαν για διαφθορά, κατηγορίες που η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι ήταν κατασκευασμένες.

Ο άλλος ήταν ένας Κουβανός Αμερικανός, που ταυτοποιήθηκε ως Χόρχε Αλμπέρτο Φερνάντες, κρατούμενος με άσχετες κατηγορίες.

«Απόψε, δύο Αμερικανοί που κρατήθηκαν παράνομα στη Βενεζουέλα θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν ξανά τις οικογένειές τους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Φέρνουμε τον Gustavo Cardenas και τον Jorge Fernandez πίσω στο σπίτι», σχολίασε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απελευθέρωσή τους.

Η απελευθέρωσή τους ήρθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σηματοδότησε ενδιαφέρον για βελτίωση των σχέσεων, σε μια εποχή που η επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία, φάνηκε να δηλώνει πρόθυμος να δεχτεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους του, ως πρώτο δομικό στοιχείο για οποιαδήποτε ανακούφιση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που τιμωρούν τη χώρα εδώ και χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανέφεραν άλλα συγκεκριμένα αποτελέσματα των συνομιλιών, αλλά είπαν ότι η απελευθέρωση αντικατοπτρίζει μήνες οικοδόμησης σχέσεων, ιδίως με τον Ρότζερ Κάρστενς, τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο της κυβέρνησης για υποθέσεις ομήρων.

Ο Κάρστενς πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο που δεν οδήγησε αμέσως στην απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης πιστώθηκαν ότι δημιούργησαν εμπιστοσύνη και έθεσαν τις βάσεις για το αποτέλεσμα της Τρίτης.

Επέστρεψε στη Βενεζουέλα το περασμένο Σαββατοκύριακο με άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται όχι μόνο στη μοίρα των κρατουμένων Αμερικανών αλλά και στην πιθανότητα χαλάρωσης των αμερικανικών κυρώσεων πετρελαίου στη Βενεζουέλα για να καλυφθεί το κενό εφοδιασμού, εάν ο Μπάιντεν απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας. Ουκρανία – κάτι που έκανε χθες.

Η Βενεζουέλα θυμίζουμε είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στη Νότια Αμερική.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μετά από μήνες συνεχόμενων προσπαθειών από μεσάζοντες –αμερικανούς λομπίστες, Νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη πετρελαίου– που πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την έως τώρα αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο.

Όμως, η ώθηση για την προσέγγιση στον Μαδούρο, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για διακίνηση ναρκωτικών, έγινε επιτακτική μετά την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η κρίση στην Ουκρανία προμηνύει αναδιάρθρωση στις παγκόσμιες συμμαχίες και πως θα προσθέσει στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οδηγώντας τον πληθωρισμό ήδη σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.