Τώρα ανησύχησε η κυβέρνηση για τις «κορωνοφωλιές» στα hot spot των παράνομων μεταναστών

Τώρα ανησύχησε η κυβέρνηση για τις «κορωνοφωλιές» στα hot spot των παράνομων μεταναστών

Τώρα κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι οι καταυλισμοί παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα είναι «κορωνοφωλιές» και έπεσαν από τα.. σύννεφα.

Τώρα ανησυχούν για όλους τους λεγόμενους «κλειστούς πληθυσμούς» όπως πλοία και Ένοπλες Δυνάμεις διότι απλούστατα δεν υπάρχει «κλειστός» πληθυσμός πραγματικά.

Πρόκειται για τα 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, τα 119 κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και τα κρούσματα στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπου, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, είναι κάτι παραπάνω από είκοσι.

Οσον αφορά τα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας, στενές επαφές του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (μια γυναίκα που γέννησε προ ημερών σε νοσοκομείο των Αθηνών) αποφασίστηκε, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, η 14ήμερη καραντίνα προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.

Παράλληλα συναγερμός σήμανε και με κρούσμα 29χρονης αλλοδαπής που επίσης γέννησε στη μαιευτική κλινική του Κικλίς.

Σχετικά με τους 380 επιβαίνοντες του πλοίου, οι 119 ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, οι 259 αρνητικοί ενώ υπήρχαν και 2 ακατάλληλα δείγματα που θα επανεξεταστούν από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Πλέον οι επιβάτες που έχουν μολυνθεί παραμένουν στο πλοίο σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ένας 70χρονος, η υγεία του οποίου επιδεινώθηκε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς. Οπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στον Αnt1, «οι υγιείς επιβάτες θα επαναπατριστούν».

Σημειώνεται ότι στην ετοιμότητα του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με τα κρούσματα στις κλειστές δομές είχε αναφερθεί χθες ο υπ. Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης αναφέροντας πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα και στους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι αποτελούν το 1% του πληθυσμού.

«Είμαστε έτοιμοι με ειδικό σχέδιο οπουδήποτε υπάρξουν κρούσματα να ενισχύσουμε την προστασία και τη φύλαξη», υπογράμμισε σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στους κλειστούς πληθυσμούς της δομής προσφύγων και του πλοίου νόσησε μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες το 1/3 των πληθυσμών αυτών.

«Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα. Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «attack rate», δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις». Αυτό τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιόδρας είχε υπογραμμίσει ξανά την ανάγκη να αποκλειστεί κάθε είσοδος του νέου ιού σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, γηροκομεία και σε δομές χρόνια πασχόντων. «Γνωρίζαμε δύο πράγματα από την εξέλιξη της πανδημίας. Πρώτον, ότι ο ιός σε τέτοιες δομές μπορεί πάρα πολύ εύκολα να εξαπλωθεί. Δεύτερον, ότι σε αυτές τις δομές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε πλάνο και πρόγραμμα δράσης», είχε τονίσει μεταξύ άλλων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.