ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια «ωραία ατμόσφαιρα» στο ΠΑΣΟΚ...

Διοικητής Δίωξης Ναρκωτικών για τα καρτέλ: «Η Ελλάδα είναι κόμβος μεταφοράς ναρκωτικών»

«Η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής θέσης είναι χώρα τράνζιτ»

Διοικητής Δίωξης Ναρκωτικών για τα καρτέλ: «Η Ελλάδα είναι κόμβος μεταφοράς ναρκωτικών»

Ο εντοπισμός φορτίων με ναρκωτικά αποκάλυψε ένα δαιδαλώδες κύκλωμα διακίνησης ουσιών. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 300 κιλά κοκαΐνης εντόπισαν τις προηγούμενες ημέρες, σε δύο διαδοχικές επιχειρήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών καταφέρνοντας ένα ισχυρό χτύπημα στα ναρκοκαρτέλ που δρουν και στη χώρα μας.

Ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Σπύρος Τσαρδάκας, μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε το δρομολόγιο του θανάτου και τον τρόπο δράσης των εμπόρων. «Επειδή η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής θέσης είναι χώρα τράνζιτ, τώρα ναρκωτικά πηγαίνουν στις χώρες πλησίον σε εμάς είτε στην Τουρκία είτε όταν δεν υπάρχουν πράγματα, ναρκωτικά δηλαδή στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταφέρονται από εδώ οδικώς στις χώρες αυτές» είπε.

«Αυτήν την στιγμή η τιμή της κοκαΐνης στην Ελλάδα αν θα έβγαινε ένα κιλό να πουληθεί όπως είναι στην χονδρική που λέμε είναι 25 με 27 χιλιάδες ευρώ το κιλό, σίγουρα αν θα έμενε εδώ θα υπήρξε νόθευση, σίγουρα το ένα κιλό θα γινόταν τρία» πρόσθεσε.

Ο εγκέφαλος της οργάνωσης, 48χρονος από την Αλβανία είχε κατηγορηθεί το 2017 ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που παρασκεύαζε Captagon, γνωστά ως χάπια των τζιχαντιστών σε κρυφό εργαστήριο στη Νέα Πέραμo.

Βασικό μέλος του κυκλώματος και ένας 64χρονος Έλληνας, γνωστός στις αμερικανικές αρχές ως «Pablo». Φέρεται να ήταν ο άνθρωπος του καρτέλ στη Λατινική Αμερική ενώ είχε συλληφθεί το 2012 στην Κόστα Ρίκα για τρομοκρατία.

Επί μήνες το κύκλωμα βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Οι υπηρεσίες που συμμετείχαν είχαν καταφέρει να βάλουν μέσα έναν μυστικό πράκτορα που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, έχοντας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για το στίγμα του φορτίου και τη σύλληψη των ναρκέμπορων.

Τα δύο φορτία των 300 κιλών κόκας

Πίσω από το πρώτο φορτίο βάρους 210 κιλών που εντοπίστηκε σε κοντέινερ που είχε φύγει από τον Παναμά και είχε προορισμό την Αλβανία βρισκόταν ένα πολυμελές κύκλωμα ναρκωτικών με «εγκέφαλο» έναν 48χρονο Αλβανό με βαρύ ποινικό παρελθόν.

Άμεσος συνεργάτης του 48χρονου ήταν ένας 36χρονος από την Αλβανία, ενώ μέλη της ομάδας ήταν και δύο Έλληνες με τον έναν εξ’ αυτών να έχει αναλάβει την επικοινωνία με τα έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που έχουν έδρα στο εξωτερικό, και τον δεύτερο να μεριμνά για την επιχειρησιακή κάλυψη και την προστασία του «αρχηγού» λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα αντιπροστασίας για την αποφυγή της συλλήψεώς του.

Τόσο ο «αρχηγός» όσο και ένας εκ των δύο Ελλήνων συνεργατών του είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τόσο τις ελληνικές όσο και τις ξένες Αρχές για σοβαρά αδικήματα.

Ειδικότερα, ο φερόμενος ως «αρχηγός» φέρεται να διαθέτει στη γειτονική χώρα επιχείρηση με τουριστικά λεωφορεία και πολυτελή ΙΧ, είχε αρχίσει να απασχολεί τις ελληνικές Αρχές ήδη από το 2017 όταν κατηγορήθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε., χωρίς να συλληφθεί, ότι χρηματοδοτούσε ένα εργαστήριο παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων.

Το εργαστήριο το είχε εγκαταστήσει σε οίκημα – μονοκατοικία στη Νέα Πέραμο με σκοπό την παραγωγή χαπιών «Captagon» -το αποκαλούμενο και ναρκωτικό των τζιχαντιστών. Τότε είχαν κατασχεθεί από τις Αρχές 634.246 δισκία.

Μάλιστα, για την εν λόγω υπόθεση εκκρεμεί σε βάρος του ανεκτέλεστη δικαστική Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Παράλληλα ο 48χρονος είχε απασχολήσει και τις Αρχές της Τουρκίας καθώς είχε συλληφθεί για διακίνηση ηρωίνης, ενώ φέρεται να διαθέτει στην Αλβανία επιχείρηση με τουριστικά λεωφορεία και πολυτελή ΙΧ.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος himara.gr, o κατηγορούμενος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Fatih της Κωνσταντινούπολης με 10 κιλά ηρωίνης και 3 κιλά μαριχουάνα. Μόλις τρεις μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο 48χρονος συνέχισε την πώληση ναρκωτικών.

Η ηρωίνη που κατασχέθηκε κατά τη σύλληψή του, μαζί με επτά ακόμη άτομα (εκ των οποίων μια γυναίκα), προοριζόταν για την Αλβανία. Η δραστηριότητα του στην Τουρκία δεν περιορίστηκε εκεί, καθώς το 2009 συνελήφθη ο κουνιάδος του με 22 κιλά ηρωίνης, σε απόπειρα διακίνησης στην Ελλάδα.

Ο «Pablo» και η έκδοση στις ΗΠΑ

Εκτός από τον «αρχηγό», «ένσημα» στην παρανομία έχει και ένας εκ των δύο Ελλήνων, γνωστός με το προσωνύμιο «Pablo».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «Pablo», υπήκοος ΗΠΑ, ήταν τα «μάτια» του εν λόγω καρτέλ στη Λατινική Αμερική όπου και είχε αναπτύξει… πλούσια δράση αφού είχε συλληφθεί να κάνει εμπόριο όπλων. Ο 64χρονος είχε συλληφθεί στον Παναμά τον Αύγουστο του 2012 για προσπάθεια υποστήριξης «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το 2014 ο «Πάμπλο» είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ και είχε δηλώσει ένοχος ενώπιον της περιφερειακής δικαστού των ΗΠΑ Δεκέμβριο του 2013 για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Τα δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν τότε ότι ο «Πάμπλο» συναντούσε έναν μυστικό πράκτορα της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως συνεργάτης της FARC.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων προσφέρθηκε να παράσχει στην κολομβιανή οργάνωση τουφέκια εφόδου, εκτοξευτές ρουκετών και πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και πυρομαχικά, με αντάλλαγμα κοκαΐνη και μετρητά.

Είχε μάλιστα κανονίσει την παράδοση τριών εκτοξευτών ρουκετοβόλων χειροβομβίδων και πραγματικών πυρομαχικών στον πράκτορα της DEA τον Ιούλιο του 2012. Είχε επίσης καταβάλει στον πράκτορα 8.500 ευρώ (11.180 δολάρια) για να κάνει μια αποστολή κοκαΐνης στην Ισπανία για λογαριασμό του και προσφέρθηκε να πουλήσει 200 χειροβομβίδες στον πράκτορα για περισσότερη ποσότητα ναρκωτικών.

Το δεύτερο φορτίο των 100 κιλών και οι έρευνες

Όσον αφορά στο δεύτερο φορτίο με κοκαϊνη που εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά, διεξάγεται έρευνα για το αν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω αυτό συνδέονται με την οργάνωση του 48χρονου Αλβανού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ποσότητα που εντοπίστηκε είναι περίπου εκατό κιλά, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό του ήταν σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης και τελικά έφερε αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ξεχωριστή από αυτή που αφορά τους διακινητές των 210 κιλών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.