ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το ναυάγιο του προγράμματος αντιτορπιλικών Zumwalt του Ναυτικού των ΗΠΑ

Το ναυάγιο του προγράμματος αντιτορπιλικών Zumwalt του Ναυτικού των ΗΠΑ

Τα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt του Ναυτικού των ΗΠΑ, τελικά φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια μεγάλη, ίσως την μεγαλύτερη ναυπηγική αποτυχία της ναυτικής ιστορίας: Αρχικά σχεδίαζε να κατασκευάσει 32 αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt, ένας αριθμός που θα σήμαινε ότι αρκετά από αυτά θα ήταν διαθέσιμα για υπηρεσία και εκτέλεση αποστολών.

Όμως καθυστερήσεις λόγω τεχνολογικών αδιεξόδων και αυξανόμενα κόστη ανάπτυξης εξανάγκασαν το Ναυτικό να μειώσει τον αριθμό σε 15, μετά σε 7 πλοία και τελικά σε μόλις 3!

Ετσι τα Elmo Zumwalt, Michael Monsoor, και Lyndon B. Johnson έχουν πλέον το αμφίβολο προνόμιο να είναι τα ακριβότερα συμβατικά πολεμικά πλοία της ιστορίας κόστους 23 δισ. δολαρίων μέχρι τώρα, που σημαίνει ότι κάθε αντιτορπιλικό κοστίζει 7,8 δισ.!

Εν τω μεταξύ η μείωση στον αριθμό των πλοίων αύξησε δραματικά το κόστος των πυρομαχικών LRLAP, που από 50.000 έφτασαν τα 900.000 δολάρια, καθώς το Ναυτικό μείωσε δραματικά τον αριθμό που θα αγόραζε.

Ένα βλήμα LRLAP που κοστίζει σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια είναι οικονομικά απαγορευτικό, ακόμη και για τις ΗΠΑ. Έτσι το Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ψάχνει για πιο φθηνές λύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή την στιγμή τα πυροβόλα AGS του πλοίου δεν έχουν πυρομαχικά.

Τα τρία πλοία της κλάσης δεν μπορούν αυτή την στιγμή να εκτελέσουν την δεδηλωμένη αποστολή τους της προσβολής απομακρυσμένων επίγειων στόχων. Εν τω μεταξύ οι Αμερικανοί πεζοναύτες δεν έχουν ακόμη ένα όπλο του θα τους υποστηρίξει κατά τις αποβάσεις τους.

Ακόμη χειρότερα η συνεχής βελτίωση και ενδυνάμωση του κινεζικού Ναυτικού έκανε ξανά το θέμα των αντιπλοϊκών απόστολων, των απόστολων δηλαδή βύθισης αντιπάλων πλοίων, πιο σημαντικό από το να υπάρχουν μεγάλα πυροβόλα στο πλοίο. Με όλα αυτά τα προβλήματα τα τρία πλοία έχουν καταστεί “δώρον άδωρον” για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Η κριτική δεν πέρασε απαρατήρητη από το Ναυτικό των ΗΠΑ που στις αρχές του χρόνου ανακοίνωσε αλλαγή ρόλου για τα Zumwalt.

Τα αντιτορπιλικά θα εξοπλιστούν με την νέα έκδοση του πυραύλου cruise Tomahawk, τον Maritime Strike Tomahawk. Το νέο αυτό όπλο που προέρχεται από αναβάθμιση παλαιόν πυραύλων Tomahawk με συλλογές μετατροπής, έχει την δυνατότητα να πλήξει στόχους επιφανείας αλλά και επίγειους σε απόσταση χιλίων μιλιών.

Πέρα από τους νέους πυραύλους το Ναυτικό σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Zumwalt με τα πιο ισχυρά Laser που έχουν τοποθετηθεί σε πλοίο. Αν και το laser των 150 kilowatt δεν είναι αρκετά ισχυρό έτσι ώστε να βυθίσει μεγάλα πλοία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μικρών πλοίων, UAV, και χαμηλά ιπτάμενων αντιπλοϊκών πυραύλων.

Αντίθετα με τα πυρομαχικά του πυροβόλου AGS, η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την χρήση του laser κοστίζει μόλις μερικά δολάρια. Και ενώ άλλου είδους πυρομαχικά απαιτούν χώρο αποθήκευσης, ο μόνος περιορισμός για τα laser είναι οι γεννήτριες του πλοίου και το καύσιμο που χρησιμοποιούν.

Η μέχρι τώρα υπηρεσία των Zumwalt υπήρξε άκρως προβληματική και συχνά-πυκνά το πλοίο ξέμενε στην μέση ενός ταξιδιού από μηχανική βλάβη.

Κάποτε τα είδαν σαν μια πολυπληθή κλάση πλοίων ικανών να πλήξουν όλους τους στόχους: Θαλάσσιους, εναέριους, επίγειους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα πια έχουν μεταμορφωθεί σε μια ολιγάριθμη κλάση προβληματικών αντιτορπιλικών που αναζητούν σε μελλοντικά όπλα όπως τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα και τα laser την λύση για να παραμείνουν ικανά για εκτέλεση αποστολών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.