ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια δαπανά η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας για Έρευνα και Ανάπτυξη

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια δαπανά η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας για Έρευνα και Ανάπτυξη

Τελικά όσο και αν προσπαθούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι να μας πείσουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων τους όσον αφορά την πρόταση τους για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών τα γεγονότα και πιο συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών τους διαψεύδουν.

Τελικά όσο και αν προσπαθούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι να μας πείσουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων τους όσον αφορά την πρόταση τους για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών τα γεγονότα και πιο συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών τους διαψεύδουν.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Πολεμικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SaSaD) ο οποίος εκπροσωπεί 100 εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου, τα χρήματα που δαπάνησαν οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2008 έφτασαν τα 228 εκατ. δολάρια (168 εκατ. ευρώ) ενώ μαζί με τα χρήματα που δαπάνησε η Γραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας (ΓΠΒ) το συνολικό ποσό ξεπέρασε το 2008 τα 500 εκατ. δολάρια (256,4 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 τα ποσά που είχε δαπανήσει μόνο η πολεμική βιομηχανία της χώρας (όχι η ΓΠΒ) ήταν 120 εκατ. ευρώ (88 εκατ. ευρώ) και το 2004 μόλις… 64 εκατ. δολάρια (47 εκατ. ευρώ).

Με λίγα λόγια τα χρήματα που δαπάνησαν οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2008 ήταν αυξημένα κατά 781% σε σχέση με τα κονδύλια που διατέθηκαν από αυτές 4 μόλις χρόνια νωρίτερα.

Όσον αφορά τα ποσά που διατέθηκαν το 2009 για Έρευνα και Ανάπτυξη τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν μία μικρή κάμψη, η οποία οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του SaSaD για το 2010 φαίνεται ότι θα υπάρξει μία αύξηση των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη καθώς και η διατήρηση αυτής της αυξητικής τάσης για ολόκληρο το χρόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών δαπανήθηκε για την ανάπτυξη εγχωρίων οπλικών συστημάτων όπως την φρεγάτα Milgem, το εθνικό άρμα Altay, το επιθετικό ελικόπτερο σε συνεργασία με την εταιρεία AgustaWestland καθώς και άλλα προγράμματα.

Τα συνολικά έσοδα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας για το 2008 με βάση τα στοιχεία του  SaSaD ήταν 2,32 δις δολάρια (1,7 δις ευρώ). Οι τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων για το έτος 2008 ήταν 576 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ) και το 2007 420 εκατ. δολάρια (307,5 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση κατά 37%. Όσον αφορά τη σύνθεση των εξαγωγών του έτους 2008 το 33% της αξίας αυτών αφορούσε το διάστημα και την αεροναυπηγική βιομηχανία, το 29% χερσαία συστήματα, 13% ηλεκτρονικά συστήματα, 9% όπλα πυρομαχικά ρουκέτες πύραυλοι, 9% λογισμικό και συστήματα πληροφορικής και τέλος 7% λοιπούς τομείς.

Μετά από όλα αυτά, οι προτάσεις περί αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών περιττεύουν, ιδιαίτερα δε όταν προέρχονται από μία χώρα που όπως δείχνουν τα νούμερα δεν φαίνεται να επιθυμεί την μείωση αυτών των δαπανών αλλά την αύξηση τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.