ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δοκιμάζουμε: Jeep Renegade MY 2015 [video]

Δοκιμάζουμε: Jeep Renegade MY 2015 [video]

Το αίμα… νερό δεν γίνεται!!!

Ξεκίνησε τη ζωή του σαν όπλο. Έγινε εργαλείο και χαρακτήρισε με το όνομά του μία ολόκληρη κατηγορία. Αποτέλεσε τη βάση για όλα τα σοβαρά τετρακίνητα. Και κάποια στιγμή έγινε σύμβολο κύρους, προσθέτοντας στις ικανότητες ισχύ, πολυτέλεια, επιδόσεις. Αλλά και κατανάλωση, τιμή, κόστος συντήρησης. Απομακρύνθηκε από το μέσο πολίτη, έγινε σύμβολο προβολής στην… κλειδοθήκη κάθε golden boy και πλειοψηφία ανάμεσα στα παρκαρισμένα στο Κολωνάκι, τα Βόρεια Προάστια και το Λιβάδι της Αράχωβας.

Επιστρέφει σήμερα σαν κάτι προσιτό σε τιμή, βολικό σε μέγεθος, λογικό σε κατανάλωση, που ακούει στο όνομα Renegade – αποστάτης! Με κινητήρες 4κύλινδρους, ατμοσφαιρικούς και υπερτροφοδοτούμενους, στα 1,4, 1,6 λίτρα και 2,0 λίτρα, δικίνηση ή τετρακίνηση, ελάχιστα τέλη κυκλοφορίας, μηδενικό τεκμήριο και εμφάνιση cross over. To θέμα είναι θυσιάζει στο βωμό όλων αυτών το μοναδικό χαρακτήρα που αποπνέει το… επίθετο Jeep;

Είναι τελικά cross over;

Ποιος άραγε ο ορισμός; «Περνάω από πάνω»; Πάνω από τι; Πόσο ψηλό; Πόσο κακό; Πόσο απότομο; Πόσο τελικά νοιάζει; Αν θες να είσαι Jeep, ακόμη και… τζιπ, νοιάζει και παρα -νοιάζει. Και κάπου εκεί ανακαλύπτεις την διακριτική επιγραφή trail rated στο TrailHawk μοντέλο. Δηλαδή; Απλά τετρακίνητο με τη… σφραγίδα μίας από τις πιο σκληρές δοκιμασίες του είδους, κάτι σαν ΟΥΚ 3 για τους σκληροπυρηνικούς λάτρεις του προ- προπάππου του Renegade, που άκουγε στο όνομα General Purpose Vehicle ή GP ή Jeep από το μωρό στις ιστορίες του Popeye!!!

Μα δεν είναι V8, δεν έχει χιλιάδες κυβικά εκατοστά και μοιάζει με καλοσχεδιασμένο Panda 4Χ4! Τι είναι αυτό που το κάνει να περνάει, αν περνάει; Τρεις κινητήρες, 2 diesel και 2 βενζίνης, τέσσερα κιβώτια ταχυτήτων, δύο χειροκίνητα. 5 & 6 ταχυτήτων, ένα DDCT διπλού συμπλέκτη και ένα αυτόματο 9 (!) σχέσεων και τρία επίπεδα μετάδοσης, 2κίνητη, 4κίνητη και 4κίνητη low και μία έκδοση με «χωμάτινα» ελαστικά, ποδιές και απόσταση από το έδαφος στα 21 εκατοστά!!! Να φανταστείς ότι το Trailhawk έχει γωνία προσέγγισης 30,5ο, διαφυγής 34,3ο και προσπέλασης (κοιλιά) 25,7ο που ζηλεύουν ακόμη και καθαρόαιμα τετρακίνητα σε έκδοση παραγωγής!!!

Πρόσθεσε σε αυτά μία 4κίνηση που μπορεί να μεταφέρει ροπή και στους πίσω τροχούς κατά βούληση, κεντρικό «διαφορικό» που μπορεί να «κλειδώσει» και να μεταφέρει σε μηδενικό χρόνο ροπή και πίσω και επιλογή εδάφους στην ηλεκτρονική χαρτογράφηση του όλου συστήματος και είσαι αντιμέτωπος με ένα σύστημα που δε συναντάς σε κανένα cross over, βρίσκεις σε ελάχιστα SUV και συνοδεύει μόνο πανάκριβα και εκεί χωρίς πάντα το low που προστίθεται στο Trailhawk και δίνει μείωση της τελικής σχέσης στο 20:1!!! Τι άτλαντες και…

Καλή η μάσκα με τις επτά γρίλιες. Καλά τα στρογγυλά φώτα εμπρός, αλλά Wrangler. Καλό το παιχνίδισμα με το Χ των κλασικών κάνιστρων του Willys. Καλή και η όλη αρχική αίσθηση από κινητήρα, κιβώτιο, συμπλέκτη, κύλιση, στρίψιμο και λοιπά. Είναι ελαφρύ, καλοστημένο, άμεσο, ήσυχο άνετο, με κάπως απότομα αλλά αποτελεσματικά φρένα. Ο diesel με τους 120 ίππους «σκοτώνει» τόσο ψηλά, όσο και σε… ασκήσεις ροπής. Το χειροκίνητο 6άρι έχει καλή κλιμάκωση, ενώ το αυτόματο 9άρι δεν αφήνει περιθώρια να βρεις… κενά!

Κάπου εκεί ανακαλύπτεις ότι οι 4κίνητες εκδόσεις είναι δύο, οι πιο ακριβές σε βενζίνη και diesel με απόδοση 170 ίππων και στις δύο περιπτώσεις και μόνο 9άρι αυτόματο κιβώτιο! Κακώς; Ίσως, αλλά ακόμη και έτσι οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές, στις 27 παρά για το βενζινοκίνητο και στις 34 παρά για το πετρελαιοκίνητο αντίστοιχο, ακόμη και αυτό το Trailhawk που βγαίνει μόνο diesel, 170 ίππων.

Η πρόκληση; Να περάσουμε στο… άβατο με ένα απλό δικίνητο Renegade να δούμε αν φέρει επάξια το… επίθετο. Το «άβατο», ως γνωστό, φυλάσσεται από αμμόλοφους/δράκους, που έχουν ορκιστεί (!) να μην αφήνουν κανένα απλό τετράτροχο να περάσει. Που πας ρε κακόμοιρε λοιπόν με λάστιχα 65 πόντων σε διάμετρο, απόσταση μόλις 17,5 εκατοστών από το έδαφος και κίνηση μόνο μπροστά; 

Κι όμως! Το χαντάκι το έχει με τη μία και να ‘σου ο δράκος, κοιμισμένος ανάμεσα στα δέντρα. Στην πρώτη προσπαθεί να δαγκώσει την κοιλιά και να μας κρατήσει εκεί. Τη δεύτερη τα μπροστινά ελαστικά, κάνοντάς τα να γλιστρήσουν προς τα δέντρα. Την τρίτη ηλεκτρονικά και… παππούδες τον κάνουν να ξεχνά το όνομά του και το Renegade βρίσκεται στο άβατο – για να δούμε πως παραδίπλα έχει πέσει το… τείχος και μπαίνεις για πλάκα.

Με 16άρια 65άρια, ασφάλτινα, περιμένεις ότι το Jeep θα υποφέρει στο σκληρό του χώματος της Πάρνηθας, τουλάχιστον από χτυπήματα και γλιστρήματα. Αλλά φευ, ακόμη και εκεί εντυπωσιάζει, περνώντας με άνεση πάνω από τις πέτρες, κρατώντας με χαρακτηριστική ευκολία την πορεία του στο χαλίκι. Εντάξει, είναι μόλις 1.400 κιλά, αλλά πόσα επιβατικά με λιγότερα χλομιάζουν ακόμη και στη θέα του χώματος; Εντάξει το Τrailhawk με τον 2λιτρο κινητήρα έχει 200 ακόμη κιλά, αλλά και ένα εκπληκτικό 9άρι κιβώτιο, μία super duper γουάου extra high tech 4κίνηση και πιο χωμάτινα ελαστικά.

Όπα ρε μεγάλε… μείον δεν έχει; Είπαμε για τις εκδόσεις, όπως φαίνεται και στον πίνακα και το περιορισμένο των επιλογών. Σίγουρα θα θέλαμε μία 1600άρα έκδοση του Trailhawk, σε diesel και ίσως και βενζίνη. Και μία Renegade έκδοση του Renegade, με χειροκίνητο κιβώτιο, την καλή τετρακίνηση, λίγο εξοπλισμό, προστατευτικά γύρω-γύρω, 15άρες σιδερένιες ζάντες και χαμηλό βάρος, για τους παιχνιδιάρηδες. Θα απαιτούσαμε λίγους περισσότερους χώρους για το μέγεθος, ιδίως για τις αποσκευές, όπου είμαστε στο όριο.

Εν κατακλείδι

Το πρώτο πραγματικά μικρό σε κυβισμό Jeep με τόσο χαμηλή τιμή. Το μόνο πραγματικό τετρακίνητο πλέον κάτω από τα 2λίτρα, μαζί με τo Jimny – ξεχνάω κάποιο; Δύσκολη εποχή, σίγουρα. Αλλά, επίσης σίγουρα, συμβολισμός, κόστος κτήσης και χρήσης, μέγεθος και ικανότητες θα το βάλουν στη λίστα πολλών από όσους μπορούν να αγοράσουν ένα καινούριο αυτοκίνητο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα Ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.