ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Mercedes-Benz: Τώρα ο φωτισμός με … ψηφιακή τεχνολογία (φωτό, βίντεο)

Mercedes-Benz: Τώρα ο φωτισμός με … ψηφιακή τεχνολογία (φωτό, βίντεο)

Η νέα τεχνολογία Digital Light, που θα εφαρμοστεί στα μελλοντικά μοντέλα της Mercedes-Benz, χρησιμοποιεί προβολή υψηλής ευκρίνειας με πάνω από ένα εκατομμύριο «μικροκαθρέφτες» ανά προβολέα.

Εκμεταλλευόμενα την κάμερα και τον αισθητήρα ραντάρ, που υπάρχουν ήδη στα αυτοκίνητα, και επεξεργαζόμενα τα δεδομένα μέσω ειδικών αλγορίθμων εξελιγμένων από τη Mercedes-Benz, τα νέα φώτα μπορούν να αναγνωρίζουν άλλους χρήστες του δρόμου και να ρυθμίζουν ανάλογα τη δέσμη και τηφωτεινότητά της ώστε να μην τους τυφλώνει.

«Δεν κυνηγάμε μόνο ρεκόρ στη δέσμη, αλλά θέλουμε να πετύχουμε τη βέλτιστη όραση και τη μέγιστη φωτεινότητα χωρίς να τυφλώνουμε», δήλωσε ο Gunter Fischer, επικεφαλής λειτουργίας συστημάτων στην Daimler. «Οι λειτουργίες για υποβοήθηση του οδηγού και επικοινωνία με άλλους χρήστες του δρόμου, βελτιώνουν σημαντικά την ασφάλεια  κατά τη νυκτερινή οδήγηση»

Με βάση την τεχνολογία Multi Beam που ήδη προσφέρεται σε κάμποσα μοντέλα της Mercedes-Benz, κάθεφωτιστικό σώμα νέας γενιάς Digital Light έχει 4 στοιχεία, που το καθένα τους περιέχει 1.024 τσιπάκια LED τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν ανεξάρτητα. Το αυτοκίνητο έχει δηλαδή 8.192 τέτοια «έξυπνα» LEDάκια.

Αποφεύγοντας την τελευταία τεχνολογία φωτισμού με λέιζερ, που ήδη προσφέρουν οι Audi και BMW, η Mercedes-Benz ισχυρίζεται ότι η δική της τεχνολογία ωφελεί περισσότερο τον οδηγό και τους άλλους χρήστες του δρόμου. «Ο αποφασιστικός παράγοντας δεν είναι η τεχνολογία του προβολέα, αλλά η ψηφιακή ευφυίαπου κρύβεται πίσω του», εξηγεί ο Fischer.

Με μια διαδικασία που αποκαλύφθηκε στο πειραματικό πρωτότυπο F015, τα φώτα μπορούν και να προβάλλουν σύμβολα υψηλής ευκρίνειας πάνω στο οδόστρωμα. Αν οι αισθητήρες του αυτοκινήτου αναγνωρίσουν πεζούςστην άκρη του δρόμου, τα φώτα μπορούν να προβάλουν διαγράμμιση «ζέβρα», όπως στις διαβάσεις, ως σήμαπρος τους πεζούς να περάσουν το δρόμο.

Άλλα φωτεινά σύμβολα, όπως πινακίδα stop («σου παραχωρώ προτεραιότητα»), δείκτες απόστασης, προειδοποίηση για πάγο ή γραμμές πορείας («από εδώ θα περάσω»), μπορούν επίσης να προβληθούν και θα προσφέρονται στην έκδοση παραγωγής του συστήματος Digital Light.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: drive.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.