ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ferrari F12 tdf: το δυνατότερο και ταχύτερο ατμοσφαιρικό; (videos)

Ferrari F12 tdf: το δυνατότερο και ταχύτερο ατμοσφαιρικό; (videos)

H Ferrari F12 Berlinetta είναι ήδη ένα από τα πιο δυνατά αυτοκίνητα με ατμοσφαιρικό κινητήρα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στους δρόμους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για περεταίρω βελτιώσεις. Η νέα F12tdf δείχνει ακριβώς αυτό, έχοντας 40 ακόμη ίππους, καλύτερη αεροδυναμική και δυναμικό σύστημα διεύθυνσης στους πίσω τροχούς!!!

Το tdf σημαίνει Tour de France, όχι βέβαια αυτός με τα ποδήλατα, αλλά ο ιστορικός αυτοκινητιστικός γύρος, που μονοπωλούσε η Ferrari πίσω στα 50s και τα 60s.

Στη σχεδίαση της F12tdf η Ferrari έβαλε να συνεργαστούν το αγωνιστικό τμήμα και το τμήμα ειδικών αυτοκινήτων πίστας, για να βγει σαν αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να κινείται το ίδιο άνετα στο δρόμο, όσο και σε διαδρομές όπως το κλασσικό Tour de France, όπως το πρώτο tdf το 250 GT του 1956, που πουλήθηκε πρόσφατα για 13 εκατομμύρια δολάρια!

Το πρώτο tdf το 250 GT του 1956, που πουλήθηκε πρόσφατα για 13 εκατομμύρια δολάρια!

Βασική μετατροπή είναι η αύξηση της ιπποδύναμης του F12’s 6.3 V12 κινητήρα από τους 729 στους 769 ίππους, σχεδόν 6%! Η μέγιστη ισχύς έρχεται στις 8.500 σ.α.λ. ενώ η ροπή παρουσιάζεται 1750 σ.α.λ. πιο κάτω (6.750) και είναι 705 Nm, τιμή υψηλή για ατμοσφαιρικό κινητήρα. Το 80% αυτής της ροπής είναι διαθέσιμο μόλις από τις 2.500 σ.α.λ.! Η κατευθείαν από την F1 μετάδοση έχει διπλό συμπλέκτη για 40% πιο γρήγορες αλλαγές και 6% κοντύτερες σχέσεις.

O πανέμορφος V12, πιθανά ο πιό δυνατός ατμοσφαιρικός κινητήρας

Για να καταπολεμήσει την υπερστροφή, που λογικά θα προκαλούσε η ισχύς και τα καλύτερα λάστιχα εμπρός, η Ferrari έχει εγκαταστήσει στο αυτοκίνητο ένα σύστημα Virtual Short Wheelbase δυναμικής διεύθυνσης των πίσω τροχών. Υπολογίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, την γωνία του τιμονιού και την ταχύτητα περιστροφής του τιμονιού για να προγραμματίσει τη γωνία των πίσω τροχών, εν είδη «ηλεκτρονικού τιμονιού». Έτσι αυξάνει η απόκριση στις εντολές του οδηγού, η είσοδος στις στροφές και η σταθερότητα. Η Ferrari «στρίβει» τους τροχούς μόνο προς το εσωτερικό της στροφής, αντίθετα με την Porsche που είτε προς τα μέσα, είτε προς τα έξω, ανάλογα με την ταχύτητα.

Οι περσίδες που φροντίζουν την αεροδυναμική των πίσω φτερών.

Η downforce, η αεροδυναμική πίεση που σπρώχνει το αυτοκίνητο προς τα κάτω είναι 87% αυξημένη σε σχέση με την πολύ καλή ήδη της απλής (!) F12. Περιλαμβάνει άλλον εμπρός προφυλακτήρα, πιο «αγωνιστικό», πίσω diffuser με κινούμενα ενεργητικά πτερύγια, carbon πτερύγια για τα εμπρός φτερά και περσίδες στα πίσω φτερά που αποκλείουν τον αέρα από το να εισβάλει στους θόλους των τροχών! Οι αεροδυναμικές βελτιώσεις δίνουν downforce 230 κιλών στα 200 χ.α.ω. αλλά και μία ξεχωριστή εμφάνιση στην ξεχωριστή F12!

Διαφορετικός και ο εμπρός προφυλακτήρας

Συνολικά η F12tdf ζυγίζει 110 κιλά λιγότερα από την απλή F12, σταματά από τα 100 χ.α.ω. δύο δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερα και επιταχύνει μέχρι τα 200 χ.α.ω. τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου πιο γρήγορα, στα 7,9 δεύτερα σύνολο! Η τελική της ξεπερνά τα 240 χ.α.ω.! Χρησιμοποιώντας τις δαγκάνες της LaFerrari επιβραδύνει εξίσου εκπληκτικά, σταματώντας από τα 100 χ.α.ω. σε 30,5 μέτρα (ουάουυυυ) και από τα 200 χ.α.ω. σε μόλις 121 μέτρα. Καλύτερα να μη βρεθεί κανείς πίσω της όταν αναγκασθεί να κάνει φρενάρισμα πανικού!

Εσωτερικά έχει ακολουθηθεί η μινιμαλιστική σχεδίαση, με επίκεντρο τον οδηγό, με πολύ carbon, alcantara και αλουμίνιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα κατασκευαστούν 799 F12tdf, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη η τιμή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.