ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Δ.Λιάκος στη θέση «κλειδί» του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα το συντονισμό των ζητημάτων της οικονομίας

Ο Δ.Λιάκος στη θέση «κλειδί» του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα το συντονισμό των ζητημάτων της οικονομίας

Ο Δημήτρης Λιάκος είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αλλά συνάμα και «αθόρυβα» στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, που μετά τον ανασχηματισμό έρχεται στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας τη θέση «κλειδί» του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, έχοντας ως βασική αρμοδιότητα το συντονιστικό ρόλο στα ζητήματα της οικονομίας.

Ο κ. Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος μέχρι τώρα είχε τη θέση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται και ακούει ο κ. Αλέξης Τσίπρας για όλα τα ζητήματα της οικονομίας.

«Είναι πρακτικός και πάντα αντικειμενικός. Θα πει την αλήθεια, είτε είναι ευχάριστη είτε δυσάρεστη», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα εσωτερικά του Μαξίμου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν ο πρωθυπουργός… έχει τα νεύρα του, όλοι περιμένουν από τον Δημήτρη Λιάκο να πλησιάσει τον Αλέξη Τσίπρα και να τον ηρεμήσει».

Οι ίδιες πηγές λένε ότι το σχέδιο του πρωθυπουργού είναι πλέον να φύγει η Ελλάδα από τον βραχνά του προγράμματος και για τον λόγο αυτό επιδιώκει να υλοποιείται χωρίς παλινωδίες, έτσι ώστε να δοθεί το βάρος της κυβερνητικής δράσης στην προσπάθεια παρεμβάσεων πέραν του μνημονίου, οι οποίες θα έχουν στόχο την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Συντονιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή αναθέτει στον κ. Λιάκο από τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος θα παρακολουθεί τις κινήσεις σε άμεση επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Συνομήλικος του κ. Τσίπρα, ο κ. Λιάκος είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην αγορά, στον χώρο των επενδύσεων, μέχρι το 2012, οπότε τον «αλίευσε» ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είχε αναλάβει τότε την κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση του κόμματος με άξιους ανθρώπους από την αγορά και την κοινωνία.

Ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θεωρεί «μέντορά» του τον κ. Δραγασάκη, ενώ έχει εξαίρετες σχέσεις τόσο με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τον κ. Γιώργο Σταθάκη.

Ανήκει στην ομάδα των «τριών σωματοφυλάκων» μαζί με τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη, οι οποίοι συνδέονται πλέον με δεσμούς βαθιάς αμοιβαίας εμπιστοσύνης καθώς ήταν αυτοί που πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες την περίοδο της δραματικής διαπραγμάτευσης επί υπουργίας Βαρουφάκη.

Ανθρωποι που γνωρίζουν τα παρασκήνια, εξηγούν ότι ο κ. Λιάκος μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη ήταν εκείνοι που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου το 2015 όταν η διαπραγμάτευση είχε εκτροχιαστεί και ορισμένοι του αποδίδουν καθοριστική συμβολή στο να αποφευχθεί το Grexit.

Ο κ. Λιάκος άλλωστε ήταν από τους βασικούς συντελεστές της διαπραγμάτευσης στη συνέχεια, αλλά και της διαμόρφωσης του τρίτου προγράμματος, καθώς και ένας από τους ανθρώπους με τον οποίο επικοινωνούν και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στην Κομισιόν και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίον γνωρίζονται και συνεργάζονται από την εποχή που ήταν γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ το 2009.

Ο κ. Λιάκος πιστεύει ότι η αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες θα είναι φιλικές προς την αγορά και τις επενδύσεις, διότι κυρίως μέσω της ιδιωτικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί η οικονομικά ανάκαμψη και η ενίσχυση της απασχόλησης στο σημερινό περιβάλλον. Θεωρείται, μάλιστα, ένας από τους ανθρώπους που επηρέασαν τον κ. Τσίπρα στη στροφή του στον «οικονομικό ρεαλισμό» και τη σημασία στις ιδιωτικές επενδύσεις και αποτελεί συνδετικό κρίκο της αγοράς με την κυβέρνηση, καθώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης φορέων της αγοράς όπως ο ΣΕΒ, καθώς και τραπεζικών και επιχειρηματικών κύκλων.

Ο κ. Λιάκος είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν την εμπιστοσύνη ορισμένων «σκληρών κομματικών» του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή που χαίρουν εκτίμησης από ανθρώπους της αγοράς αλλά και του μηχανισμού των Βρυξελλών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προφανώς αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός τον επέλεξε για τον νέο κυβερνητικό ρόλο του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.