ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί η η Κεντροδεξιά Mέρκελ στηρίζει τον αριστερό λαϊκιστή Τσίπρα

Γιατί η η Κεντροδεξιά Mέρκελ στηρίζει τον αριστερό λαϊκιστή Τσίπρα

Εξηγήσεις για τη μεταστροφή στις σχέσεις Τσίπρα – Μέρκελ δίνει στον γερμανικό Τύπο ο Γενς Μπάστιαν, οικονομικός σύμβουλος στην Αθήνα και πρώην μέλος της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Αugsburger-allgemeine» (μία από τις μεγαλύτερες συνδρομητικές εφημερίδες στη Βαυαρία) ο Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος ζει τα τελευταία 20 χρόνια στην Αθήνα, παραθέτει τους λόγους για τους οποίους «η Κεντροδεξιά Mέρκελ στηρίζει τον αριστερό λαϊκιστή Τσίπρα».

«Για πρώτη φορά μετά την κρίση, η Μέρκελ δεν έρχεται για μια επίσκεψη -αστραπή, αλλά θα μείνει δύο ημέρες. Είναι επίσης διαφορετικό ότι περιοχές στο κέντρο των Αθηνών δεν είναι σήμερα ερμητικά κλειστά με μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις όπως συνέβη με τις προηγούμενες σύντομες επισκέψεις της Μέρκελ. Τότε υπήρξαν διαδηλώσεις με επιθετικές αφίσες και πανό. Αλλά σήμερα η Μέρκελ δεν είναι πλέον ο μεγάλος εχθρός των Ελλήνων», όπως υποστηρίζει ο Γενς Μπάστιαν.

«Ένα βασικό θέμα της επίσκεψης Μέρκελ είναι μια σημαντική κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου για να διευθετηθεί η διαμάχη για το όνομα «Μακεδονία». Η Ελλάδα μέχρι στιγμής αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με αυτό το όνομα και άσκησε βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Άπαξ και συμφωνήσουν τα κοινοβούλια σε Αθήνα και Σκόπια, η «ΠΓΔΜ» θα πρέπει στο εξής να ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Ευρώπη ελπίζει στην σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων».

«Η επίσκεψη της Μέρκελ αποτελεί σημαντική υποστήριξη για την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο μικρός, εθνικιστικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό τον απειλεί με αποχώρηση με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Στην ερώτηση «αν είναι ειρωνεία της ιστορίας το γεγονός ότι η καγκελάριος από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τώρα τον αριστερό λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα και όχι τον ομοιδεάτη της , αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γερμανός οικονομολόγος απάντησε:

«Η κυρία Mέρκελ έχει οικοδομήσει μια καλή και εποικοδομητική σχέση με τον κύριο Τσίπρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Και οι δύο μπορούν και συνεργάζονται εποικοδομητικά, ειδικά στο ζήτημα των προσφύγων. Είναι ενδιαφέρον ότι η κυρία Merkel έρχεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα».

Αναφορικά με το ρόλο της επίσκεψης Μέρκελ στηνν οικονομική κρίση της χώρας μας, ο Γενς Μπάστιαν υπογράμμισε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Μέρκελ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέπτεται την Αθήνα, αφού η Ελλάδα άφησε πίσω της το τρίτο μνημόνιο. Αυτό είναι επίσης ένα σήμα αναγνώρισης.Η Καγκελάριος θα θελήσει να ενθαρρύνει τον Τσίπρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Μέρκελ θα τονίσει ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της ακόμη και χωρίς την πίεση ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης. Και ο Τσίπρας θα επισημάνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη. Και οι δύο θα προσπαθήσουν να στείλουν μηνύματα σε γερμανικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.