ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρόστιμα και παραιτήσεις στις άλλες χώρες όταν οι πολιτικοί παραβιάζουν τα μέτρα- Στην Ελλάδα ούτε συγγνώμη

Πρόστιμα και παραιτήσεις στις άλλες χώρες όταν οι πολιτικοί παραβιάζουν τα μέτρα- Στην Ελλάδα ούτε συγγνώμη

Σάλος έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των εικόνων που δείχνουν των πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να γευματίζει με άλλους 30 σε ένα μπαλκόνι στην Ικαρία.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απάντησε με δικαιολογίες του τύπου «πρόχειρο γεύμα» και πως «πήγε για 10 λεπτά». Τι συμβαίνει όμως στον υπόλοιπο κόσμο όταν ένας πολιτικός παραβιάζει τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό;

Ολλανδία – Πρόστιμο στον υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι εισαγγελικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στον υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας μετά από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έδειχναν ότι δεν τηρούσε τις αποστάσεις ασφαλείας για τον κορωνοϊό στον ίδιο του τον γάμο που τελέστηκε στις 22 Αυγούστου.

Οι φωτογραφίες του Ferd Grapperhaus, προκάλεσαν κατακραυγή αφού βρισκόταν κοντά σε δεκάδες ανθρώπους χωρίς να τηρεί την απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου. Έτσι του επιβλήθηκε πρόστιμο 390 ευρώ για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Η εισαγγελία σε δήλωσή της ανέφερε ότι επέβαλε το πρόστιμο καθώς έπρεπε να δείξει ότι τα απαγορευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν αξιοπιστία και ο αρμόδιος για την εφαρμογή τους τα παραβίασε. Ο Ferd Grapperhaus στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Νέα Ζηλανδία – Παραίτηση του υπουργού Υγείας

Με τη φράση «Ήμουν ηλίθιος, και καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι θα είναι θυμωμένοι μαζί μου», ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν πήγε με την οικογένειά του σε παραλία για να περπατήσουν τις πρώτες ημέρες που είχε επιβληθεί lockdown στη χώρα.

Ο Ντέιβιντ Κλαρκ μετακινήθηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το σπίτι του για να κάνει βόλτα με την οικογένειά του, απόσταση που συνιστούσε σαφή παραβίαση των μέτρων του lockdown το οποίο προβλέπει την παραμονή στην περιοχή κατοικίας και όχι τη μετακίνηση σε μεγάλη απόσταση για άσκηση.

Κομισιόν – Παραίτηση του Επιτρόπου Εμπορίου

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, υπέβαλε την παραίτησή του από την Κομισιόν τον περασμένο Αύγουστο μετά την αποκάλυψη ότι συμμετείχε σε δείπνο της της λέσχης γκολφ του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου αψηφώντας τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Ιρλανδός πολιτικός, παραβίασε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που είχε επιβάλλει η χώρα του.

Αυστρία – Η συγγνώμη του προέδρου και του Κούρτς

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, τον Μάϊο του 2020, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες καθώς συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του σε εστιατόριο αφού είχε περάσει η ώρα που επιτρεπόταν η παραμονή σε χώρο εστίασης λόγω κορωνοϊού.

«Λυπάμαι ειλικρινά. Ήταν λάθος. Εάν ο οικοδεσπότης του εστιατορίου υπέστη ζημιά από αυτό, θα αναλάβω την ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Αυστρίας απευθυνόμενος προς τους πολίτες.

Συγγνώμη είχε ζητήσει και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, όταν τον κατέγραψαν να βρίσκεται χωρίς μάσκα μάσκα ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων σε επίσκεψή του σε χωριό κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Ιαπωνία – Η συγγνώμη του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα συγγνώμη για λογαριασμό στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία εντοπίστηκαν να διασκεδάζουν σε νυχτερινό κέντρο, παρά την προτροπή της κυβέρνησής του να ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και συναθροίσεις λόγω κορωνοϊού.

«Λυπάμαι πολύ που συνέβη αυτό όταν ζητάμε από τους ανθρώπους να μην τρώνε έξω μετά τις 8 μ.μ. και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις» είπε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι ο Suga είχε ζητήσει συγγνώμη και τον Δεκέμβριο όταν ο ίδιος προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις καθώς συμμετείχε σε δυο δείπνα στο Τόκιο με τη συμμετοχή 8 και 15 ατόμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.