ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: «Επείγον το αίτημα να φύγει η ΝΔ»

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: «Επείγον το αίτημα να φύγει η ΝΔ»

Τον κίνδυνο καθήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο σκαλοπάτι του δεύτερου κόμματος, αν δεν κινηθεί με σαφές πολιτικό σχέδιο στην πορεία προς τις εκλογές, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη με τις παρεμβάσεις τους στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε με την εναρκτήρια ομιλία του την συμμετοχή όλων στην μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «έστω και με μία ψήφο», ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «επείγον το αίτημα να φύγει η ΝΔ».

Ωστόσο το έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου διέκρινε τον κίνδυνο επίτευξης του «στόχου της δεξιάς που είναι μπροστά για… ενάμιση κόμμα» και εξήγησε αμέσως τι εννοεί: Ένα κόμμα δηλαδή που πάντα θα κυβερνά και ένα κόμμα που θα είναι στην αντιπολίτευση. Ο κ. Φίλης ρώτησε με νόημα τους συμμετέχοντες στην Συνδιάσκεψη «γιατί δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δοκιμάζεται η ΝΔ;», εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές απαντήσεις και υποστήριξε ότι «χρειάζεται αναστοχασμός σχετικά με την κυβερνητική μας θητεία. Για να ανακάμψουμε- είπε- πρέπει να πείσουμε αυτούς που απομακρύνθηκαν». Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στις διαφορετικές απόψεις προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την εσωστρέφεια».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενέκρινε επί της ουσίας τον προγραμματικό Χάρτη, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό- εκλογικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και την αναμέτρηση με τη ΝΔ όταν στηθούν οι κάλπες. Έθιξε το ζήτημα του Συνεδρίου- πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να προσδιορίσει από τώρα τον χρόνο διεξαγωγής του- και σημείωσε απευθυνόμενος σε βουλευτές και στελέχη ότι: «Πρέπει, όχι μόνο να έχουμε εκλογικό πρόγραμμα, αλλά να έχουμε ένα αφήγημα που να μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Η ΝΔ κάνει σημαντική ιδεολογική δουλειά, αναδιαμορφώνει το αστικό τοπίο. Το κείμενο το δικό μας, δίνει δύναμη για αντίστοιχη δουλειά. Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ δεν μπορεί να ξεχάσει την κινηματική δράση. Και στο στόχαστρό μας είναι η δεξιά».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης του κόμματος με την προσέγγιση μαζικών χώρων και ανθρώπων που αποστρέφονται τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης. O Aλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι «η κύρια δύναμη που μπορεί να αντισταθεί και να ρίξει αυτή την κυβέρνηση είναι η δύναμή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική με ένα διευρυνόμενο κόμμα», ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης εκτίμησε ότι «χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις- το μέτωπο που μας πολέμησε το 2015 παραμένει δυνατό».

Ο Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο για δύο πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που είναι, όπως είπε «η αντίσταση στην δεξιά και η εναλλακτική πρόταση». Η Έφη Αχτσιόγλου με την παρέμβασή της ισχυρίστηκε ότι είναι τρεις οι λόγοι που δίνουν αυτοπεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ προς το στόχο της νικηφόρας πορείας: «Πρώτον, οι προγραμματικές διεργασίες μας. Η δουλειά που έχουμε κάνει δεν έχει προηγούμενο. Όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και γενικά για τα κομματα της αντιπολίτευσης. Σε συνολικό επίπεδο, αλλά και σε επιμέρους σημεία. Είναι μία προσπάθεια μοναδική σε περιεχόμενο, η οποία μας εξοπλίζε με αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Δεύτερον, τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν ρωγμές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη μεγάλη εικόνα η Ευρώπη κυριαρχείται από δεξιές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο αριστερό κόμμα αυτή τη στιγμή που έχει ελπίδες για κυβέρνηση. Οι ελπίδες προκύπτουν από μία ιστορική αναγκαιότητα. Έχουμε ευθύνη να έχουμε νικηφόρα πορεία και σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό. Τρίτον, ξέρουμε ποιους εκπροσωπούμε. Είμαστε ένα εργατικό, νεολεΐστικο, κινηματικό κόμμα. Επιχειρούμε κοινωνική συμμαχία με τα μεσοστρώματα, ώστε να παγιωθεί μία πλειοψηφία της αριστεράς στη κοινωνία. Αυτό το άγχος πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ηγεμονικά, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς συμπλέγματα. Με εμπιστοσύνη στις θέσεις μας, τα χαρακτηριστικά μας και την ταυτότητά μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.