ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ερωτήσεις Βορίδη σε Στουρνάρα για «φυγή» καταθέσεων και capital controls

Ερωτήσεις Βορίδη σε Στουρνάρα για «φυγή» καταθέσεων και capital controls

Τη ροή των δραματικών γεγονότων κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τις ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις των Τσακαλώτου – Δραγασάκη από την κεντρική κυβερνητική πολιτική, που τότε εκφραζόταν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, περιέγραψε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μάκη Βορίδη.

Ο διάλογος των δύο έχει ως εξής:

Μ. Βορίδης: Θα ήθελα να συνεχίσω την ενδιαφέρουσα ροή ερωτήσεων. Πράγματι, γεννά απορίες αυτό το θέμα. Η ΤτΕ δεν είχε θεσμικά εργαλεία για να αποτρέψει τη ροή καταθέσεων που επισημάνατε;

Στουρνάρας: Τίποτα απολύτως. Σε καθεστώς ελεύθερης διακίνησης δεν μπορείς να κάνεις.

Βορίδης: Γιατί ξεκινά σε αυτό το χρονικό σημείο η ένταση της εκροής καταθέσεων;

Στουρνάρας: Είχε ξεκινήσει από πριν. Από την αβεβαιότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βορίδης: Άρα, είναι πολιτικός ο λόγος.

Στουρνάρας: Θυμάστε που είπα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και κατηγορήθηκα γι’ αυτό; Οι διοικητές Κεντρικών Τραπεζών πρέπει να προειδοποιούν για την καταστροφή που έρχεται και αυτό το έκανα.

Βορίδης: Ποια είναι η χρονική στιγμή αυτών των επίμαχων δηλώσεων Μπακογιάννη – Γεωργιάδη; Θυμάμαι να έγιναν στον Μάιο. Έπαιξαν κάποιο ρόλο, όταν είπαν ότι, όπως πάνε τα πράγματα, πάμε σε capital controls;

Στουρνάρας: Όχι, είναι η απάντηση. Δεν φταίνε οι δηλώσεις. Είναι ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής. Από αυτό επηρεάζονται τα ομόλογα. Οι θεωρίες για τα CDs έχουν πεθάνει. Δεν υπάρχουν. Οι τιμές ομολόγων κινούνται από τα θεμελιώδη: τι κάνουν οι κυβερνήσεις.

Βορίδης: Είπατε ότι ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ (σ.σ. για τη συνάντηση όπου είπε ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας).

Στουρνάρας: Όχι, πήγε να δει μέλη τις εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής με ρώτησε αν επιθυμώ να παραστώ. Τον ρώτησα αν έχει θέσει σχετικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών και μου απάντησε «όχι». Αρα, δεν υπηρχε λόγος να πάω.

Βορίδης: Πώς μάθατε εσείς για το τι είπε ο κ. Βαρουφάκης σε αυτή τη συνεδρίαση;

Στουρνάρας; Αμέσως μετά έγινε πρόταση από την Εκτελεστική Επιτροπή για πάγωμα των waiver. Προσπάθησα με νύχια και δόντια να το αποσοβήσω. Ρώτησα τον λόγο που μας επέβαλαν αυτό το μέτρο. Τους ζήτησα προθεσμία δέκα ημέρων, λέγοντάς τους ότι δέκα μέρες στην πολιτική είναι μεγάλος χρόνος. Δεν τους έπεισα στην ψηφοφορία.

Βορίδης: Άρα, έφταιγε η δήλωση Βαρουφάκη.

Στουρνάρας: Όχι, ήταν η κεντρική πολιτική, που την βεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών. Δεν είπε κάτι διαφορετικό. Βεβαίωσε τους φόβους τους.

Βορίδης: Έχει ακουστεί ότι την ευθύνη των capital controls την φέρει η Τράπεζα.

Στουρνάρας: Τότε δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Το βράδυ της προκήρυξης δημοψηφίσματος έφευγαν χρήματα από ΑΤΜ. Καταλάβαμε ότι την Δευτέρα δεν θα υπάρχει τραπεζικό σύστημα.

Βορίδης: Γιατί έφευγαν τα χρήματα. Τι έγινε;

Στουρνάρας: Αβεβαιότητα.

Βορίδης: Είχε σχέση με το δημοψήφισμα;

Στουρνάρας: Με το που προκηρύχθηκε, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα και ο κόσμος έσπευσε στα ΑΤΜ. Έφυγαν 900 εκατ. ευρώ με κλειστές τράπεζες. Επομένως, εμείς ως ΤτΕ κάναμε πρόταση για έκτακτη ρευστότητα. Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η ΕΚΤ και το αίτημά μας απορρίφθηκε. Ήταν μονόδρομος τα capital controls.

Βοριδης: Γιατί απορρίφθηκε;

Στουρνάρας: Ήταν τεράστιο το ποσό και δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις. Επίσης, είχαμε βγει από το πρόγραμμα και άρα δεν καλύπτεσαι θεσμικά. Είχαμε βγει τότε από το πρόγραμμα και χάσαμε την «κάλυψη» μας. Αμέσως έπεσαν οι εξασφαλίσεις των τραπεζών. Η αξία των εξασφαλίσεων έπεσαν δραματικά. Πήγαμε στο…

Βορίδης: Μιλάγατε με τον υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της κυβέρνησης;

Στουρνάρας: Μιλούσα με Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Συνομιλία που ουδέποτε διακόπηκε.

Βοριδης: Με Βαρουφάκη;

Στουενάρας: Τι να μιλήσεις; Ήταν άλλη σχολή σκέψης.

Βορίδης: Με Τσακαλώτο και Δραγασάκη τι λέγατε;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στουρνάρας: Με μένα έδειχναν κατανόηση και τελικά έγινε… το σωστό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.