ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Πυροδότησε το σύνδρομο του Kessler η Ρωσία με την καταστροφή του Kosmos-1408; – Γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ

Πυροδότησε το σύνδρομο του Kessler η Ρωσία με την καταστροφή του Kosmos-1408; – Γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ

Η είδηση ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε πυραυλική δοκιμή που έπληξε και κατέστρεψε έναν παλιό, μη λειτουργικό δορυφόρο σε τροχιά, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων κυρίως από τις ΗΠΑ οι οποίες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ανεύθυνη και απερίσκεπτη κίνηση».

Ο λόγος εκτός από το προφανές, δηλαδή της δυνατότητας της Ρωσίας να καταρρίπτει δορυφόρους στο διάστημα, είναι άθελά της μπορεί να έχει προκαλέσει το λεγόμενο σύνδρομο του Kessler. Τι θα πει αυτό; Ότι μια σύγκρουση στο διάστημα μπορεί να προκαλέσει πλήθος θραυσμάτων τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα άλλων συγκρούσεων που με τις σειρά τους θα προκαλέσουν νέα συντρίμμια. Την ονομασία του πήρε από τον επιστήμονα της NASA Donald J. Kessler όταν πρώτος διατύπωσε τη σχετική θεωρία το 1978.

https://twitter.com/AstroBioProf/status/1460706399344680960

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και έπληξε έναν αναγνωριστικό δορυφόρο τύπου Celina-D της σοβιετικής εποχής, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά από το 1982. Οι πληροφορίες αυτές ανταποκρίνονται στους ισχυρισμούς των δυτικών ΜΜΕ ότι ο στόχος ήταν ο συγκεκριμένος δορυφόρος, Kosmos-1408.

Η Ρωσία περιέγραψε την απόφαση να πραγματοποιήσει τη δοκιμή ως προγραμματισμένη δραστηριότητα για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων και έναν τρόπο για να αποτραπεί «η πιθανότητα ξαφνικής απειλής στην ασφάλεια της χώρας στη διαστημική ζώνη και στο έδαφος».

Μετά τη δήλωση, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σχολίασε προσωπικά την επίθεση σημειώνοντας ότι ο δορυφόρος χτυπήθηκε με μεγάλη ακρίβεια.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την πυραυλική επίθεση αναφερόμενος στο σύνδρομο Kessler.

«Αυτή η δοκιμή έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής πάνω από χίλια πεντακόσια κομμάτια θραυσμάτων (Διαστημικών «σκουπιδιών» σε τροχιά) που μπορούν να εντοπιστούν και πιθανότατα θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια μικρότερων συντριμμιών», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Τα συντρίμμια που δημιουργούνται από αυτή την επικίνδυνη και ανεύθυνη δοκιμή θα απειλήσουν τώρα δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, τα οικονομικά και επιστημονικά συμφέροντα όλων των εθνών για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Μπλίνκεν επιτέθηκε επίσης στη Μόσχα επειδή ισχυρίστηκε ότι αντιτίθεται στην « Στρατιωτικοποίηση του διαστήματος» ενώ ταυτόχρονα εκτόξευσε πύραυλο για να καταστρέψει έναν δορυφόρο.

Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέκρινε την Ουάσιγκτον ως «υποκριτική», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η ίδια η Ουάσιγκτον ήταν υπεύθυνη για μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα. Πέρυσι, ο Λαβρόφ ζήτησε κανόνες που θα αποτρέπουν την τοποθέτηση όπλων στο διάστημα.

«Τα σχέδια των ΗΠΑ, καθώς και εκείνα της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ συνολικά, για τοποθέτηση όπλων στο διάστημα παίρνουν σάρκα και οστά», είπε τότε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν είναι πολύ αργά για να αναπτυχθούν μέτρα αποδεκτά για όλους για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο διάστημα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/HallawaySam/status/1460697244785692680

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.