ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο και τα πολιτικά «παιχνίδια»

Το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο και τα πολιτικά «παιχνίδια»

Το κοσμοδρόμιο «Βοστότσνι», η  κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2011, πρέπει να είναι έτοιμο για την πρώτη εκτόξευση το 2015. Το «Βοστότσνι» θα χρησιμοποιείται ως εξέδρα εκτόξευσης για το πυραυλικό  συγκρότημα «Ανγκαρά» το οποίο ακόμη αναπτύσσεται.

Σύμφωνα με όλα αυτά, “υπό αίρεση” βρίσκεται το μέλλον του Μπαϊκονούρ, γεγονός το οποίο προκαλεί την ανησυχία του Καζακστάν.

Όπως αναμένεται, η πρώτη εκτόξευση από το «Βοστότσνι» πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2015, και θα είναι η εκτόξευση του «Σογιούζ-2β».

Μετά από το «Βοστότσνι» θα πρέπει να εκτοξευθεί το πυραυλικό σύστημα «Ανγκαρά». Και εδώ παρουσιάζονται μερικές δυσκολίες.

Οι σκεπτικιστές έχουν αμφιβολίες σχετικά με το ότι οι κατασκευαστές θα προλάβουν να μείνουν στα δεδηλωμένα χρονικά πλαίσια της πρώτης εκτόξευσης.

Ταυτόχρονα στο πυραυλικό σύστημα  «Ανγκαρά» αναθέτουν πολλές ελπίδες στο εαν θα πρέπει ή όχι να αντικαταστήσει τον “βαρύ” πύραυλο «Προτόν» σαν ένας πιο ασφαλής πύραυλος (το «Ανγκαρά» λειτουργεί με οξυγόνο και κηροζίνη) αλλά και μελλοντικά να γίνει η βάση του σεληνιακού προγράμματος.

Με αυτόν τον τρόπο το κοσμοδρόμιο «Βοστότσνι» και ο πύραυλος «Ανγκαρά» μπορεί να γίνουν τα νέα βασικά στοιχεία του μελλοντικού διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας.

Εν των μεταξύ, η κατασκευή του «Βοστότσνι» προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Καζακστάν. Αρχικά σχεδιάζονταν, πως το κύριο μέρος εκτόξευσης του πυραύλου  «Ανγκαρά» θα είναι το πυραυλικό διαστημικό συγκρότημα «Μπαϊτερέκ» στο Μπαϊκονούρ, ένα κοινό ρώσο-καζακστανικό έργο.

Όμως οι προθεσμίες κατασκευής του συνεχώς παρατείνονται, γεγονός το οποίο στα πλαίσια της ενεργοποίησης των εργασιών στο «Βοστότσνι» βάζει το έργο αυτό σε δεύτερη μοίρα θέτοντας ερωτηματικά για το μέλλον του κοσμοδρόμιου «Μπαϊτερέκ» – και του  Μπαϊκονούρ.

Είναι κατανοητό, γιατί το Μπαϊκονούρ δεν αποτελεί την πιο βολική λύση ως κοσμοδρόμιο: βρίσκεται σε έδαφος ξένου κράτους, αυξάνεται το κόστος ενοικίου και υπάρχει  εξάρτηση από την πολιτική κατάσταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.