ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Όταν ζητάς άρση casus belli με την φράση «Θα μιλήσω στον φίλο μου τον Ερντογάν», τι ακριβώς περιμένεις;

Kuiper Atlas 1: Η Amazon εκτόξευσε τους πρώτους 27 δορυφόρους διαδικτύου (φώτο-βίντεο)

Η αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας της εταιρείας να ανταγωνιστεί το κυρίαρχο μέχρι σήμερα Starlink της SpaceX

Kuiper Atlas 1: Η Amazon εκτόξευσε τους πρώτους 27 δορυφόρους διαδικτύου (φώτο-βίντεο)

Η Amazon, με την απογείωση του πυραύλου Atlas V από τη Φλόριντα το βράδυ της Δευτέρας, έκανε το επίσημο ντεμπούτο της στην αγορά του δορυφορικού ίντερνετ, εκτοξεύοντας τους πρώτους 27 δορυφόρους του προγράμματος Project Kuiper.

Η αποστολή, με την ονομασία Kuiper Atlas 1, σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας της εταιρείας να ανταγωνιστεί το κυρίαρχο μέχρι σήμερα Starlink της SpaceX.

Η πρωτοβουλία, ύψους 10 δισ. δολαρίων, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου 3.200 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, με στόχο να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία εντός του 2025.

Αν και η τιμολογιακή πολιτική δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, η Amazon υπόσχεται προσιτές τιμές, εναρμονισμένες με το προφίλ της ως «φθηνού λιανοπωλητή».

Η είσοδος της Amazon στον τομέα πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα κορεσμένο και γεωπολιτικά ευαίσθητο περιβάλλον.

Το Starlink της SpaceX, με περισσότερους από 6.750 ενεργούς δορυφόρους, εξυπηρετεί ήδη πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ενώ έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε εμπόλεμες και καταστροφικές ζώνες — από την Ουκρανία έως τον σεισμό στο Μαρόκο.

Η Amazon σκοπεύει να επιταχύνει τις εκτοξεύσεις τους επόμενους μήνες, με περισσότερες από 80 πτήσεις ήδη προγραμματισμένες μέσω συνεργασιών με εταιρείες όπως η ULA, η Arianespace, η Blue Origin του Μπέζος και, ειρωνικά, ακόμη και η ίδια η SpaceX.

Η αυξανόμενη «κυκλοφορία» στη χαμηλή τροχιά προκαλεί ανησυχίες για συγκρούσεις, συμφόρηση και επιπτώσεις στην αστρονομική παρατήρηση.

Παράλληλα, εντείνεται η πολιτική διάσταση της παρουσίας ιδιωτικών κολοσσών στο διάστημα, ιδίως καθώς ο Έλον Μασκ αποκτά ολοένα μεγαλύτερη επιρροή πέρα από τα επιχειρηματικά σύνορα — ακόμη και σε ζητήματα διεθνούς διπλωματίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.