ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Από πάνω πόλεμος, θα καταστραφούμε. Από κάτω, όλα καλά» έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. «Από πάνω και κάτω πόλεμος», τι θα γίνει;
prodeals

Νέα έρευνα: Σελήνη που περιστρέφεται γύρω από τον Ουρανό θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινες μορφές ζωής

Το σεληνιακό αντικείμενο, γνωστό ως «Μιράντα», διαθέτει πηγές νερού κρυμμένες κάτω από την επιφάνειά του

Νέα έρευνα: Σελήνη που περιστρέφεται γύρω από τον Ουρανό θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινες μορφές ζωής

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μια σελήνη που περιστρέφεται γύρω από τον Ουρανό διαθέτει αρκετούς φυσικούς πόρους για να φιλοξενήσει εξωγήινες μορφές ζωής.

Επιστήμονες από το Johns Hopkins University και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότας δηλώνουν ότι το σεληνιακό αντικείμενο, γνωστό ως «Μιράντα», διαθέτει πηγές νερού κρυμμένες κάτω από την επιφάνειά του.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα στην αναζήτηση του ανθρώπινου είδους για εξωγήινες μορφές ζωής.

«Η εύρεση αποδείξεων για έναν ωκεανό μέσα σε ένα μικρό αντικείμενο όπως η “Μιράντα” είναι απίστευτα εκπληκτική», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας και ερευνητής, Τομ Νόρντχαϊμ. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Planetary Science Journal.

«Βοηθά στη διαμόρφωση της ιστορίας ότι μερικές από αυτές τις σελήνες γύρω από τον Ουρανό μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσες, ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί ωκεανοί σε έναν από τους πιο απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, κάτι που είναι τόσο συναρπαστικό όσο και παράξενο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την nypost, τα νέα δεδομένα βασίζονται σε έρευνα της NASA από πέρυσι, η οποία ερεύνησε τις σελήνες του Ουρανού, Άριελ, Ουμπριέλ, Τιτανία και Οβέρον, αναζητώντας αποδείξεις για παρόμοιες βαθιές, γεμάτες νερό κοιλάδες που θα μπορούσαν να δείξουν σημάδια βιολογικής εξωγήινης ζωής.

«Τουλάχιστον, παρέχει μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα», πρόσθεσε η ερευνήτρια Σέρι Φίμπερ-Μπάιερ.

Συγκεκριμένα, μπορεί να δείξει πώς η κίνηση των γιγαντιαίων πλανητών μπορεί να οδήγησε στη δημιουργία αστεροειδών και σεληνών.

«Αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιες είναι οι απαιτήσεις για μια παγωμένη σελήνη ώστε να είναι ένας ωκεάνιος κόσμος, κάτι που είναι σημαντικό για την αξιολόγηση της κατοικισιμότητας των παγωμένων δορυφόρων του εξωτερικού ηλιακού συστήματος», δήλωσε ο ερευνητής Κέιλεμπ Στρομ σχετικά με τη μελέτη των ρωγμών της σελήνης του Ουρανού.

«Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τους δορυφόρους του Ουρανού, ώστε να πούμε αν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή σε αυτούς, αλλά η κατανόηση των παραγόντων που θα οδηγούσαν στην ύπαρξη υπογείων ωκεανών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την απάντηση αυτού του ερωτήματος», συμπλήρωσε.

Ανακαλύφθηκε ότι η «Μιράντα» πιθανότατα περιείχε έναν ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της πριν από 100 έως 500 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ωκεανός προήλθε από τις παλιρροϊκές δυνάμεις που έλκονταν ανάμεσα στη βαρύτητα της «Μιράντα» και άλλων κοντινών σεληνών του πλανήτη. Η τριβή από την έλξη θα ήταν αρκετή για να δημιουργήσει μια θερμική πηγή που θα διατηρούσε το εσωτερικό της σελήνης ζεστό.

«Αυτό το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη έκπληξη για την ομάδα», είπε ο Στρομ. Τώρα, η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι τα εσωτερικά μέρη της «Μιράντα» δεν έχουν πλήρως παγώσει ακόμη και ότι ένας ωκεανός μπορεί να υπάρχει κάτω από την επιφάνεια μέχρι και σήμερα.

«Δεν θα γνωρίζουμε σίγουρα αν έχει έναν ωκεανό μέχρι να επιστρέψουμε και να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα», εξήγησε ο Νόρντχαϊμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.