ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τέλος οι «ντελιβεράδες»: Παραδόθηκαν τα πρώτα ρομπότ-ντελίβερι

Τέλος οι «ντελιβεράδες»: Παραδόθηκαν τα πρώτα ρομπότ-ντελίβερι

Αργά η γρήγορα θα γινόταν κι αυτό! Τα ρομπότ έχουν εισβάλει στις ζωές μας δυναμικά και πλέον θα αντικαταστήσουν και του ντελιβεράδες!

Μετά από αρκετούς μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας, η Starship Technologies, ένα startup που ασχολείται αποκλειστικά με εφαρμογές ρομποτικής ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην πρώτη φάση λειτουργίας του project, οι παραδόσεις θα γίνονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα (εντός campus).

Μέσα στον επόμενο χρόνο, οι ιδρυτές της φιλοδοξούν να αναπτύξουν περισσότερα από 1.000 αυτόνομα ρομπότ σε πανεπιστημιουπόλεις και ιδρύματα σε δεκάδες χώρες.

Οι στρατιές των αυτόνομων ρομπότ

Οι ιδρυτές της εταιρείες θεωρούν ότι τα αυτόνομα ρομπότ θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής και προμήθειας διάφορων αγαθών από φοιτητές και εργαζόμενους σε πανεπιστημιουπόλεις, με έναν απλό και σχετικά προσιτό τρόπο. Οι δοκιμές στις εγκαταστάσεις του Intuit Mountain View απέδειξαν ότι το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, λόγω και της έκτασης του χώρου (περίπου 40 στρέμματα), που δεν επιτρέπει τις διαρκείς μετακινήσεις.

Όπως παρατήρησαν μάλιστα οι υπεύθυνοι του project, όσοι χρησιμοποίησαν τους ρομποτικούς ντελιβεράδες δήλωσαν απολύτως ευχαριστημένοι όχι μόνο γιατί δεν παρέλειψαν κάποιο γεύμα λόγω έλλειψης χρόνου (συνήθως το πρωινό), αλλά και γιατί εξασφάλισαν χρόνο για πιο χρήσιμες ή διασκεδαστικές δραστηριότητες. Όλες οι παραδόσεις γίνονται μέσω του app.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, όπως αναφέρει το liberal.gr, τα αυτόνομα ρομπότ δεν θα ασχολούνται μόνο με παραδόσεις έτοιμου φαγητού, αλλά και διαφόρων ειδών και πακέτων. Τα ρομπότ είναι αρκετά «έξυπνα» ώστε να ακολουθούν τις διαδρομές σύμφωνα με τη χαρτογράφηση και να επιστρέφουν στη βάση τους αυτόματα μετά από κάθε παράδοση.

Από τους συνιδρυτές του Skype

Στην ομάδα της Starship Technologies εντάσσονται δύο στελέχη με πολυετή προϋπηρεσία στον κλάδο της τεχνολογίας και άμεση εμπλοκή στο success story που ακούει στο όνομα Skype. O 46χρονος Εσθονός προγραμματιστής Ahti Heinla και ο 42χρονος Δανός entrepreneur Janus Friis συμμετέχουν στην ιδρυτική ομάδα της Starship, η οποία έχει την έδρα στην Εσθονία, όπου έχουν εγκατασταθεί ουκ ολίγες νεοφυείς επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Η εμπειρία και οι γνωριμίες των δύο στελεχών αναμφίβολα βοήθησαν στην εκτίναξη της φήμης του startup, αλλά σίγουρα συνέβαλε και η ιδέα τους, η οποία αφενός καλύπτει μια συγκεκριμένη ανάγκη και αφετέρου μπορεί γρήγορα να επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Όταν μάλιστα επιτραπεί η κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων και εντός αστικού ιστού (ήδη προωθείται η σχετική νομοθεσία σε αρκετές χώρες), είναι βέβαιο ότι οι ρομποτικοί μεταφορείς θα πολλαπλασιαστούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτός είναι και ο λόγος που τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν ενδιαφερθεί «ζεστά» για τη Starship Technologies, συγκεντρώνοντας πάνω από €15 εκατ. Πλέον, η εταιρεία εκτός από την έδρα της στο Ταλίν της Εσθονίας, έχει ανοίξεις γραφεία στο Λονδίνο, στο Αμβούργο, αλλά και στο Redwood City και στη Washington DC στις Η.Π.Α.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.